виставка графічних творів
21 мая 2009 15:24 2550
виставка графічних творів

14 травня 2009 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки графічних творів заслуженого художника України Бориса Михайловича Вінтенка (1927-2002) до Міжнародного дня музеїв.
Борис Вінтенко народився 25 липня 1927 року в с. Обознівка Кіровоградського району Кіровоградської області. У 1948 році закінчив Одеське державне художнє училище ім. М.Б. Грекова, де його вчителями були Є.Й. Буковецький, Т.Б. Фраєрман, М.А. Павлюк.
Кіровоградщина ніколи не відчувала браку талантів. Але мало хто з них після навчання повертався до рідного краю. Борис Михайлович Вінтенко протягом довгих десятиліть одинаком представляв область на республіканських та всесоюзних художніх виставках.
Після повернення в Кіровоград він 3 роки працював керівником художнього гуртка обласного Палацу піонерів. Декілька вихованців Б.М. Вінтенка стали згодом відомими художниками. Серед них – визнаний лідер українського необароко, наш земляк Юрій Луцкевич. Протягом наступних років Борис Вінтенко працював живописцем у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях художнього фонду УРСР.
Неодноразово Борис Михайлович Вінтенко працював у творчих групах Республіканського будинку творчості «Седнів», де спілкуючись з великими вітчизняними майстрами пензля М.П. Глущенком, Т.Н. Яблонською, Ф.З. Захаровим, створив низку живописних творів, що в подальшому визначили його творчий шлях.
З 1973 року Б.М. Вінтенко – член Спілки художників СРСР (нині - НСХУ). За значний внесок у розвиток українського образотворчого мистецтва та високу професійну майстерність у 1993 році Борису Михайловичу було присвоєне почесне звання “Заслужений художник України”.


Великий прихильник імпресіонізму, він із часом винайшов власну неповторну манеру «мерехтливого живопису», яку називав «серпанковою».
Образ рідної степової України – провідний у творчості митця. Вершина його пошуків – це пейзаж-картина, в якій завжди присутній митець зі своєю ліричною інтонацією, почуттям єдності людини з природою. Творчий доробок Б.М. Вінтенка неосяжний. Його ім’я стоїть у перших рядах тих, хто творив художню біографію нашого краю у другій половині ХХ століття.
15 жовтня 2002 року Бориса Михайловича не стало.
Борис Михайлович Вінтенко плідно працював в різноманітних графічних техніках. Графіка – окрема сторінка творчості майстра, з якою відвідувачі мають можливість познайомитися завдяки даній виставці. Тут представлені роботи виконані олівцем, фломастером, кольоровими олівцями, пастеллю, аквареллю, гуашшю, у техніці офорту, ліногравюри та в інших графічних техніках. Ці твори в основному зображують краєвиди Кіровоградщини. В окрему серію можна умовно об’єднати роботи, створені в Одесі у 1991 році.
В експозиції представлені твори з зібрання родини Вінтенків.

 

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділу
обласного художнього музею