Вода яку ми п'ємо
17 марта 2016 15:52 3798
Вода яку ми п'ємо

Що являє собою вода в наших кранах? Ми готуємо з неї їжу, п'ємо, часто навіть не прокип'ятивши, у той час як європейці не використовують воду такої якості навіть у системі каналізації своїх літаків.

За даними Українського державного науково-дослідного інституту «УкрВодГео», на сьогоднішній день 61% водних ресурсів України не відповідає нормам. Щодня у водойми країни скидається більше 10,6 тис. куб. метрів недостатньо очищених або зовсім неочищених стічних вод. Стан води є серйозною загрозою для здоров'я населення. Тільки за 2006 рік у різних регіонах України зареєстровано 8 спалахів інфекційних захворювань, причиною яких стало вживання неякісної питної води. Проблемою є також той факт, що в Україні практично не існує технологій її абсолютного очищення.

Водопостачання сільського населення - окреме питання. Водопроводи там у жахливому стані, фактично відсутні спорудження очищення й знезаражування води. При цьому лише чверть сіл України забезпечена централізованим водопостачанням. Інші споживають воду з криниць, а їхній стан, на думку СЕС, незадовільний.

Наближається сезон дощів, а це значить, що якість води знизиться ще більше. Дощова вода змиє залишки врожаю, опале листя, пестициди з полів підуть по трубах центрального водопостачання в наші крани. Чи у змозі вітчизняні водоканали очистити таку воду до належного рівня, якщо більшість із них перебуває якщо не в аварійному, то вже точно не в кращому стані?

Сьогодні існують методи, які гарантують високу якість очищення води. Мова йде про озонування й опромінення ультрафіолетом. Вони досить дорогі, тому використовуються на Заході, а в нас із метою економії усе ще застосовують хлорування. Але таку воду неприємно й навіть небезпечно вживати в їжу.

На сьогоднішній день найкращим виходом із ситуації для населення є використання домашніх фільтрів. Але й у їхньому виборі потрібно бути досить уважним й обережним. Ступінь очищення води повинна бути на високому рівні. На Україні одні з кращих фільтрів для води постачає міжнародна компанія «Bluefilters». Серед розмаїття систем очищення води до якості питної очищають системи зворотнього осмосу. До осмосу встановлюються допоміжні фільтри, які підбираються залежно від особливостей води в кожному конкретному регіоні або місті: зм'якшуючі, знезалізнюючі, мінералізучі тощо.

Піклуйтеся про здоров'я своє і своєї сім'ї.