Відкриття «Малої галереї обласного художнього музею»
2 дек 2010 15:19 2772
Відкриття «Малої галереї обласного художнього музею»

 В рамках відкриття галереї презентовано виставку художніх творів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом лауреата премії Кабінету Міністрів України Анатолія Кімнатного.

Анатолій Дмитрович Кімнатний народився 22 березня 1980 року в м. Кіровограді. В 1994 році закінчив Кіровоградську дитячу художню школу, в 2003 році - Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка за спеціальністю “Початкове навчання та образотворче мистецтво”. З 2 січня 2002 року розпочав трудову діяльність в Кіровоградському обласному художньому музеї на посаді наукового співробітника, з 2 січня 2003 року очолював відділ науково-дослідної роботи, з 4 квітня 2007 року працює на посаді завідуючого відділом обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».
Серед вагомих досягнень А. Кімнатного – диплом управління у справах сім‘ї та молоді Полтавської обласної державної адміністрації за 1 місце у міжрегіональному етапі Всеукраїнського молодіжного мистецького пленеру “Мальовнича Україна” (2003 р., Полтава). Також неодноразово Анатолій Дмитрович відзначався обласним художнім музеєм, управлінням культури і туризму облдержадміністрації, управлінням у справах сім‘ї та молоді облдержадміністрації, райдержадміністраціями області, Кіровоградською облдержадміністрацією.
В червні 2005 року став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді у розбудову держави у номінації «за творчі досягнення».
З 2005 року, з часу заснування обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна А. Кімнатний є секретарем журі по присудженню даної премії.
В рамках Програми підтримки музейних працівників на 2006-2007 роки, започаткованої Міжнародним фондом «Україна 3000» спільно з Українським центром розвитку музейної справи, в числі 14 музейних працівників України протягом року отримував матеріальну підтримку.
Анатолій є учасником роботи українсько-нідерландського проекту МАТРА/ Музеї України (Київ, 2006 рік). Приймав участь у Великодньому Благодійному Аукціоні 2009-2010 років, який був організований медіа-групою «Весь Кіровоград», галереєю Андрія Кадигроба та Кіровоградським обласним художнім музеєм.
На творчому рахунку Анатолія участь у понад 30 художніх виставках. Серед них - Всеукраїнська художня виставка до Дня художника (жовтень 2007 року, м. Київ) та Всеукраїнська художня виставка «Мальовнича Україна» (травень 2008 року, м. Дніпропетровськ). Також А. Кімнатний приймав участь у 9 обласних пленерах та Всеукраїнському молодіжному мистецькому пленері “Мальовнича Україна” у м. Львові (2003р.) та Миколаївській області (2005р.).

 

У листопаді 2008 року в обласному художньому музеї пройшла тематична виставка Анатолія Кімнатного, приурочена до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. В експозиції глядачі мали змогу побачити твори, присвячені проблемі ВІЛ/СНІДу, образам видатних музикантів Фредді Меркьюрі та Елтона Джона. Дана виставка також була презентована у Національному заповіднику «Софія Київська» у липні 2009 року в рамках проекту «Скарби музеїв України на святій землі Софії Київській». Окрім творів А. Кімнатного була представлена виставка художніх творів з фондів обласного художнього музею, а також виставки лауреатів Премії КМУ Анастасії Шкоди (м. Знам’янка) та Андрія Кадигроба (м. Кіровоград). В квітні 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї до 30-ї річниці з дня народження художника було відкрито персональну виставку. В червні 2010 року в Одеському будинку вчених відкрилася чергова персональна виставка молодого митця.

Виставка, що відкрилася у відділі підліткового читання і організації дозвілля Кіровоградської обласної дитячої бібліотеки ім. А. Гайдара, є десятою персональною виставкою молодого художника.
Анатолій Дмитрович вперше звернувся до проблеми СНІДу ще під час навчання в університеті. У травні 2001 року А. Кімнатний був нагороджений сертифікатом Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД за отримане 1 місце в конкурсі плакатів в рамках Всеукраїнської акції «Пам‘ятати та жити».
У ряді робіт можна побачити спробу в алегоричній формі створити образ СНІДу.
Окремий експозиційний комплекс присвячений видатному виконавцю, композитору та музиканту Фредді Меркьюрі, який у 1991 році помер від СНІДу.
Деякі твори наповнені християнським світовідчуттям, адже православна церква на сьогодні приділяє багато уваги проблемі ВІЛ/СНІДу. Одна з робіт відображає текст молитви Божій Матері за здравіє ВІЛ-інфікованих людей.
В експозиції представлені твори, присвячені проведенню благодійних концертів Елтона Джона на Майдані Незалежності у м. Києві (червень 2007 року) та гурту “Queen” і Пола Роджерса на Площі Свободи у м. Харкові (вересень 2008 року).
Всього на виставці представлено 7 робіт, виконаних в техніці олійного живопису. Також глядачі зможуть переглянути відеопрезентації створені Анатолієм Кімнатним, що познайомлять їх з основними положеннями, пов’язаними з ВІЛ/СНІД, а також допоможуть налаштуватися на сприйняття робіт молодого митця.
Організатори виставки сподіваються, що вона стане ще одним кроком до кращого розуміння та осмислення проблеми ВІЛ/СНІДу, її серйозності для майбутнього нації, кроком до подолання дискримінації ВІЛ-інфікованих людей у суспільстві.

Тетяна Ткаченко – директор Кіровоградського
обласного художнього музею