Експозиція до відзначення 85-річчя з дня народження засновника ансамблю танцю «Ятрань» і академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни» Анатолія Михайловича Кривохижи
2 дек 2010 11:48 4162
Експозиція до відзначення 85-річчя з дня народження засновника ансамблю танцю «Ятрань» і академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни» Анатолія Михайловича Кривохижи

 1 грудня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до відзначення 85-річчя з дня народження народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв України, засновника заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань» і академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни», почесного громадянина міста Кіровограда, володаря почесної відзнаки «Честь і слава Кіровоградщини» Анатолія Михайловича Кривохижи.

Український культурний діяч і педагог Анатолій Михайлович Кривохижа народився 1 грудня 1925 року в с. Копанки Маловисківського району Кіровоградської області. В 1957 році закінчив факультет фізичного виховання зі спеціальності «Фізичне виховання» Омського державного педагогічного інституту фізичної культури. У цьому ж році став засновником заслуженого ансамблю танцю України «Ятрань», у якому він плідно працював як збирач та пропагандист народного хореографічного мистецтва протягом багатьох років. За час роботи в ансамблі Анатолій Михайлович здійснив багато хореографічних постановок, які увійшли в скарбницю українського хореографічного мистецтва. Колектив із тріумфом гастролював у багатьох країнах світу. У 1968 році на ІХ Всесвітньому фестивалі молоді і студентів у Софії виборов Велику золоту медаль, володар головного призу «Золотий черевичок» Міжнародного фольклорного конкурсу в Угорщині (1972) та багатьох інших нагород. 1967 року йому було присвоєне звання заслуженого діяча мистецтв, а 1973 року – отримав звання народного артиста України.

При Кіровоградській обласній філармонії Анатолій Кривохижа заснував академічний театр народної музики, пісні і танцю «Зоряни» (1986). А у 1998 році став почесним громадянином міста Кіровограда. Від 2002 року – доцент кафедри хореографічних дисциплін Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.
Анатолій Михайлович є ініціатором підготовки та проведення багатьох культурно-масових заходів, які проводились в Кіровограді, області, країні в цілому; має вищу категорію режисера-постановника та балетмейстера. Один із фундаторів унікального музею історії українського хореографічного мистецтва, який знаходиться на території заповідника - музею І. Тобілевича (Карпенко-Карого) Хутір Надія.
В експозиції створеній в Кіровоградському обласному художньому музеї представлено фотографію Анатолія Кривохижи, плакат академічного театру народної музики, пісні і танцю «Зоряни» з його солісткою Антоніною Червінською та вишиті сорочки, в яких гастролювали і виступали на сцені ансамбль «Ятрань».

 

Леся Дмітрієва, екскурсовод І категорії
відділу науково-просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею