Виставка художника Сергія Шаповалова "Розквітай, Україно"
25 марта 2011 17:17 4954
Виставка художника Сергія Шаповалова "Розквітай, Україно"

22 березня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки творів заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства ім. Олександра Осмьоркіна Сергія Гавриловича Шаповалова «Розквітай, Україно», присвяченої Всеукраїнському дню працівників культури та аматорів народного мистецтва.

Враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів народного мистецтва у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність та підтримуючи ініціативу громадськості, Указом Президента України у березні 2000 року було запроваджено Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва, який відзначається щорічно 23 березня.

Цей день має відношення до кожного з нас, адже всі ми - носії культури, традицій, звичаїв, мови. Споконвіку пісня, танець, музика, слово, твори майстрів народної творчості та твори майстрів пензля були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті.

Вагомим чинником у збереженні національної самобутності є розвиток професійного мистецтва в різних його проявах і напрямках, яке покликане продемонструвати високий рівень природного таланту українського народу.
Яскравим представником української живописної школи, справжнім професіоналом своє справи серед художників Кіровоградщини є Сергій Шаповалов.

Сергій Гаврилович Шаповалов народився 15 травня 1943 року в с. Інгуло - Кам’янка Новгородківського району Кіровоградської області. В 1962 році закінчив Олександрійське педагогічне училище. В 1968 році вступив до Київського державного художнього інституту. Після закінчення навчання був направлений на роботу в Кіровоградські художньо-виробничі майстерні на посаду живописця. Член Національної спілки художників України з 1989 року, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства ім. Олександра Осмьоркіна за 2006 рік в номінації «Національна традиція», Указом Президента України № 919 від 10 жовтня 2008 року С.Г.Шаповалову присвоєно почесне звання «Заслужений художник України».

Свою творчу діяльність С.Г.Шаповалов розпочав у 1986 році. Сергій Гаврилович учасник багатьох міських, обласних, республіканських та міжнародних виставок («Нью-Йорк. Інтер - Експо 2002» (США), «Російський дім» в Берліні (Німеччина). Перша персональна виставка відбулася в м. Кіровограді у 1984 році. Робота художника «Чумацькі мари» була представлена у 2004 році від Кіровоградської області в м. Москві на «Днях української культури». В 2004 році відбулася персональна виставка художника в м. Гвадалахара (Іспанія). Художник - учасник Всеукраїнської художньої виставки «Мальовнича Україна 2007 рік». У 2007- 2008 роках Сергій Гаврилович у складі групи Спілки художників України побував у творчій поїздці в смт. Гурзуф, в Республіканському Будинку творчості. У 2010 році в Національному музеї Тараса Шевченка м. Києва було відкрито персональну виставку живопису «Розквітай, Україно». Роботи Сергія Шаповалова знаходяться в музеях України (м. Київ, м. Ізмаїл, м. Переяслав-Хмельницький, м. Кіровоград, ін.) та в приватних колекціях України, Іспанії, США, Ізраїлю. Значна частина творів митця закуплена Міністерством культури України.

Про життєвий і творчий шлях Сергія Гавриловича Шаповалова Кіровоградською обласною державною телерадіокомпанією були відзняті короткометражні фільми: перший фільм демонструвався на каналі УТ–І у 90-х роках ХХ ст. (автор В. І. Лісняк, режисер Л. Ю. Євдокимова), другий - у 2006 році «В акордах фарб моїх», (автор ідеї – Н. В. Бондаренко, режисер М.К. Горохов). В 2008 році про персональну виставку Сергія Шаповалова «Польове розмаїття» в Кіровоградському обласному художньому музеї було створено телевізійну авторську програму В.І.Лісняк «Дар Божий».
В постійно діючій експозиції Кіровоградського обласного художнього музею представлені архітектурні пейзажі С.Г.Шаповалова: «Будинок художника Олександра Осмьоркіна» (1986р.), «Біля картинної галереї» (1987р.), «Ковалівка» (1988р.), «Краєзнавчий музей» (1992р.), «Рання весна. Будинок Ельворті» (2003р.).

На виставці «Розквітай, Україно» представлено близько 30 живописних полотен майстра. Серед них вирізняються три портрети: «Автопортрет» (1969р.), «Сонячний провулок» (1981р.), «Наташа» (1993р.).

Але все ж таки основними напрямками творчості Сергія Шаповалова є натюрморт із зображенням польових квітів та пейзаж. Художник надає перевагу реалістичній манері, багато приділяє уваги кольору, його полотна вирізняються яскравістю та емоційністю виконання. Роботи виконані у техніці пастозного живопису, що є своєрідною візитною карткою митця.
В експозиції представлено натюрморти «Квіти на бірюзовому» (2007р.), «Бузок» (2007р.), «Соняшники» (2008р.), «Калина – ягода» (2009р.), «Петрів батіг» (2009р.), «Квіти на червоному тлі» (2009р.), «Польові маки» (2009р.), «Чорнобривці» (2009р.), «Блакитні дзвіночки» (2010р.), «Білий рушничок» (2010р.), «Ромашки пахнуть» (2010р.) та пейзажі «Осінь у Седневі» (1987р.), «Лісове озеро» (2008р.), «Бірюзова весна» (2009р.), «В саду»(2010р.), «Суботів» (2010р.) та ін.
Із фондів Кіровоградського обласного художнього музею представлено роботу раннього періоду «Літнє кафе» (1988р.).
Ця виставка в стінах Кіровоградського обласного художнього музею є четвертою персональною митця.

Організатори виставки сподіваються, що яскраві та світлі полотна Сергія Шаповалова стануть гарним подарунком для працівників культури та аматорів народного мистецтва Кіровоградщини.
Під час відкриття виставки Сергій Гаврилович передав до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею картину «Зимовий день» (1992р.) із серії «Архітектурні пейзажі м. Кіровограда».
 

 

 

Олена Степанок– завідуюча відділом
науково - просвітницької роботи