На кого розповсюджується Закон України про Страхування.
4 мая 2020 16:27 1885
На кого розповсюджується Закон України про Страхування.

Зміст

  1. Які бувають види страхування

  2. Закон України про обов'язкове страхування

  3. Страхування онлайн в Україні

  4. Сайти онлайн страхування авто

  5. Як принципи страхування впливають на страхові поліси

  6. Страхування авто ціни в Україні

Страхування в Україні нажаль не так розвинене, як у багатьох країнах. Однак ця сфера стає все більш цікавою для українського користувача. Люди стають більш свідомими, цікавяться сучасними способами убезпечити себе та родину від нещасних випадків або неприємних ситуацій, та перестають відноситися до страхування як до чогось непотрібного. Великими кроками розвивається страхування онлайн, що значно спрощує доступ до страхових продуктів для українців. А деякі з нас і зовсім зобов'язані мати окремі страхові поліси. Як обрати потрібний вид страхування та вигідно оформити поліси читайте далі.

Які бувають види страхування

Страхування підрозділяється за багатьма критеріями, але основна різниця у видах страхування полягає у наступному. Є добровільне страхування, а є обов'язкове. Страхувати можна власне здоров'я, життя, або близьких людей, майно та відповідальність. Кожна страхова компанія має певні ліцензії на кожен вид страхування, який є серед їхніх послуг. Передусім потрібно перевірити чинність ліцензії тієї страхової компанії, яку ви плануєте обрати. Зробити це можно за допомогою їх офіційного сайту або зв'язавшись з їх представниками.

Найбільш популярним видом страхування є автоцивілка, або ОСЦПВ. Цей поліс знайом кожному водієві. Він відноситься до обов'язкового страхування, а його наявність передбачена законодавством України. За полісом ОСЦПВ другим за популярністю іде туристичне страхування. Але воно більш добровільне, хоча і входить до переліку необхідних документів для перебування у деяких країнах.

Закон України про обов'язкове страхування

Закон України про обов'язкове страхування передбачає наявність чинного поліса ОСЦПВ у кожного власника транспортного засобу. Це стосується власників усіх видів наземного транспорту, крім велосипедів. Якщо у водія немає полісу ОСЦПВ, то він не має права користуватися своїм транспортним засобом за потребою, а саме не може їздити куди-небудь на ньому. У разі відсутності полісу ОСЦПВ водій буде змушений заплатити штраф у розмірі 850 грн.

Як працює поліс ОСЦПВ? Автоцивілка, або ОСЦПВ - це обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземного транспорту. Якщо ви водій, та з вашої вини трапиться аварія, то шкоду майну та здоров'ю потерпілої сторони буде відшкодовано за рахунок полісу ОСЦПВ. 

Діяльність страхових компаній та виплату відшкодувань за полісами ОСЦПВ керує МТСБУ. МТСБУ розшифровується як моторне транспортне страхове бюро України. Раніше законодавством було дозволено деяким верствам населення, наприклад, інвалідам та учасникам військових дій, не мати поліс ОСЦПВ, а у разі ДТП збитки відшкодовувало напряму МТСБУ. Але це застаріла інформація. І на сьогодні усі водії мають вчасно оформляти поліс ОСЦПВ.

Страхування онлайн в Україні

Страхування можно оформити у відділені страхової компанії або банку, або онлайн. Туристичне страхування онлайн можна було придбати з часу встановлення безвізового режиму. А ось автоцивілку лише з 2019 року.

Точніше, придбати поліс ОСЦПВ онлайн можна було кількома роками раніше. Але це було незручно. Людина мала заповнити потрібну форму на сайті страхової компанії, але поліс їй висилали у паперовому варіанті за допомогою транспортної компанії або пошти. А ось у 2019 році признали чинними електронні поліси ОСЦПВ. Їх не треба роздруковувати. Електронний поліс можна зберігати у зручному вигляді на телефоні або планшеті, та у разі аварії або перевірки документів співробітниками дорожньої поліції його досить показати з екрану гаджету або продиктувати номер страхування.

Сайти онлайн страхування авто

Як оформити страхування онлайн? Зробити це можна кількома способами:

  1. На сайті страхової компанії.

  2. За допомогою агрегатора цін.

У першому випадку ви обираєте страхову та оформляєте ОСЦПВ на її сайті. Але ціни між страховими відрізняються між собою на 200-300 грн. А у другому маєте змогу швидко порівняти страхування авто ціни та обрати той варіант ОСЦПВ, що подобається саме вам. 

Звісно ви можете зробити це і самостійно. Однак якщо ви скористаєтесь послугами агрегатора цін, наприклад UKASKO, то заощадите не лише свої гроші, а й час. Бо у нас в страні діє багато страхових компаній, декілька десятків. І щоб знайти сайт кожної з них, а потім ще й заповнити форму калькулятора розрахунку ОСЦПВ піде багато часу. А так ви всього один раз вводите дані про марку машини та місце реєстрації власника, і миттєво бачите усі пропозиції від страхових компаній, з ціною та знижками від партнерів. Тому оформлювати страхування ОСЦПВ за допомогою платформи UKASKO значно швидше та дешевше.

Як принципи страхування впливають на страхові поліси

У сфері страхування діють певні принципи. Основні з них:

  • Розвиток конкуренції між організаціями

Конкуренція між компаніями завжди працювала на клієнта. У гонці за першість на страховому ринку, компанії спрощують бюрократичні процеси, продвигаються на онлайн-ринку, знижують вартість страхування, проводять акції та розпродажі, всіляко привертаючи увагу клієнтів.

  • Створення зручних форм оформлення й оплати страхування

Основні напрямки, у якому рухаються страхові за даним принципом - це відмова від посередників та спрощення робочих процесів. Таким чином розвивається електронне страхування. Це дозволяє не тільки прискорити, а знизити вартість страхування.

  • Прозорість відносин та відшкодувань

Страхування - це особливий вид відносин. Він побудований так, щоб компанії не банкрутували та мали змогу у повному обсязі відшкодувати збитки у разі настання страхового випадку. Тому страхова діяльність сурово регулюється законом та певними організаціями, як, наприклад, МТСБУ та страхові асоціації.

Страхування авто ціни в Україні

Одним з важливих критеріїв, які направлені на заохочення водіїв до електронного оформлення ОСЦПВ є додаткова знижка на електронний поліс автоцивілки. Загалом ціна полісу ОСЦПВ розраховується окремо для кожного водія. Є базовий платіж, затверджений документами, і є різні коефіцієнти, які впливають на остаточну вартість. Вони можуть знижувати або підвищувати ціну ОСЦПВ. 

У коефіцієнтах закладені фактори, які впливають на розрахунок страхування ОСЦПВ. Це модель транспортного засобу, його тип, обсяг двигуна, місце прописки власника тощо. І одним з таких коефіцієнтів є спеціальне значення для електронного полісу ОСЦПВ. Він знижує вартість полісу ОСЦПВ майже на 10%. 

Тому якщо бажаєте оформити страхування дійсно вигідно й з максимальними знижками - користуйтеся онлайн-сервісом UKASKO. Ви не тільки сами обираєте найбільш дешевий або привабливий поліс, а ще й маєте змогу заощадити за рахунок акцій та кешбеку зі страхування, який повертається сайтом. Спробуйте та переконайтесь, що ОСЦПВ можно оформлювати дешево та швидко!