Відкриття виставки «Не згасне подвиг у віках !» до 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні
7 мая 2010 13:30 5364
Відкриття виставки «Не згасне подвиг у віках !» до 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні

Відкриття виставки «Не згасне подвиг у віках !»
до
65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

30 квітня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкривалася виставка «Не згасне подвиг у віках !», присвячена 65-й річниці Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.
Дана виставка стала продовженням багаторічної традиції, що склалася в музеї – кожного року, напередодні Дня Перемоги, вшановувати ветеранів війни, цих славетних героїв, які розгромивши фашистського звіра, врятували не тільки свою Батьківщину, а й все людство від «коричневої чуми».

Приємно, що події тих років витримали випробування часом і не втратили своєї актуальності і понині. Адже український народ заплатив дуже високу ціну за ту перемогу, поклавши на її олтар життя кращих своїх синів і доньок. Справдилася теза про те, що тема захисту Вітчизни, самопожертва заради високих ідеалів, героїзм і патріотизм захисників рідної землі не залежать від зміни президентів і урядів та тимчасової політичної коньюктури. Вони вічні і завжди актуальні.

Мета виставки полягає у двох аспектах. По-перше – засобами образотворчого мистецтва донести до відвідувача цікавий історичний матеріал про трагічні, і одночасно – героїчні події Великої Вітчизняної війни. І по-друге – пробудити або сформувати у людях, особливо – у молоді, ті високі морально-етичні якості, які якраз і стали головними чинниками перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні.
На виставці представлені картини з фондів Кіровоградського обласного художнього музею та роботи виконані кіровоградськими художниками – членами Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України.
Дуже символічною є робота П.І. Кодьєва «Сполох» (1954), яка передає трагізм початку війни. Сполох лелек, які завжди були символом миру і спокою, символізує кінець мирного життя та початок найстрашнішої і наймасштабнішої війни ХХ століття.
Картини П.І. Кодьєва «Окупація» (1950) та А.М. Нюренберга «Фашисти у музеї» (1943) красномовно ілюструють звіряче обличчя фашизму та варварське відношення окупантів як до мирного населення так і до культурних цінностей нашої Батьківщини. Тему тяжкої долі мирного населення, особливо тих хто потрапив у фашистське рабство, продовжують роботи Н.І. Лопухової «На фашистську каторгу» та З.Ш. Толкачова «Дівчата співають» (1962). Вони нагадують відвідувачу, що переважну більшість в’язнів фашистських концтаборів складали саме представники слов’янських народів, у тому числі – наші співвітчизники.

Ряд робіт передають напругу тяжких і виснажливих боїв на суші і на морі та самопожертву воїнів Радянської Армії у перші дні війни. Серед таких – «Корабель тоне» (1962) О.Ф. Фойницького та «По стерв’ятникам – вогонь» (1965) В.В. Парчевського.
Символічною можна вважати і картину Л.І. Бондаря «Брестська фортеця» (1971 – 2000). Адже у свідомості усіх народів колишнього Радянського Союзу, особливо – старшого покоління, Брестська фортеця залишилась не просто військовим укріпленням, а символом мужності і незламності радянського народу.

Достойне місце в експозиції виставки займає народний Рух Опору Кіровоградщини часів Великої Вітчизняної війни – партизанський і підпільний рух, значення яких для загальної перемоги над фашизмом переоцінити важко. Адже в роки війни на території Кіровоградщини діяли 1 партизанське з’єднання імені К. Ворошилова, 19 партизанських загонів та 53 підпільно-диверсійні групи, які усіма наявними у них засобами наближали перемогу. Чого тільки вартий той факт, що тільки за суттєвої допомоги партизан вдалося визволити такий важливий стратегічний пункт як – місто Знам’янка. Тому на виставці представлені роботи, які відображують діяльність партизан і підпільників та допомогу їм з боку місцевого населення – О.С. Логвинюка «Хліб партизанам» (1975), Б.М. Піаніди «За рахунок ворога» (1945), М.М. Міщенка «Хрущовський рейд» (1962), Ф.М. Полонського «Заграва» (2008), В.В. Панфілова «Комсомольці» (1960), М.Т. Попова «Визволення» (1966).

Дуже цікавою є картина Ф.Н. Бочкова «Прифронтова ніч» (1943), на якій - короткочасний період відпочину і тиші та підготовка до завтрашнього бою.
Центральний блок експозиції складають картини, які присвячені двом дуже важливим військовим операціям, які багато в чому визначили подальший хід Великої Вітчизняної війни. Мова йде про Кіровоградську та Корсунь-Шевченківську операції, що знайшли своє відображення у роботах кіровоградського художника М.Г. Бондаренка «Визволення міста Кіровограда» (1954) та «У 1944-му під Корсунь-Шевченківському» (1983 – 1984). Остання до того ж показує активну допомогу бійцям Червоної армії з боку місцевого населення, навіть – дітей, і є також своєрідним символом єдності армії і народу, що стало дуже важливим чинником у перемозі над фашизмом.

Цю тему продовжує і робота О.Г. Титової «Фронту. 1942 рік» (1969). Ця робота присвячена невтомним трударям тилу, які своєю героїчною працею і вдень і вночі допомагали радянським воїнам наближати таку бажану Перемогу.
Не залишає байдужим і робота М.Т. Попова «Чекання» (1969), оскільки присвячена вона тим жінкам, які, окрім тяжкої і виснажливої праці у тилу, були приречені на мученицьке чекання з полів війни своїх чоловіків і синів. І дочекались, на жаль, далеко не всі.
Важливе історичне і морально - психологічне значення має триптих П.П. Оссовського «Осяяні сяйвом Перемоги» (1980): «Золотий кремлівський шпиль», «Дмитро Донський на Куликовому полі», «Переможний травень». В ньому – естафета героїзму і звитяги, патріотизму і самопожертви, готовності слов’ян у всі часи любою ціною захистити свою землю від ворога. І тут же – сонце Перемоги, такої довгоочікуваної і вистражданої.

Емоційний контраст створюють дві картини виставки – О.С. Логвинюка «Травень 1945-го» (1975) та Ф.М. Полонського «Повернення» (2008). На обох – повернення до своєї домівки, але яке різне. На першій картині – радість від зустрічі з рідною людиною, на другій – горе від побачених руїн і невідомої долі рідних.
Окрасою виставки є робота Л.Г. Кир’янової, яка висвітлює один із напрямків творчої діяльності кіровоградських майстрів пензля, а саме – створення серії портретів героїв Великої Вітчизняної війни. В експозиції – картина майстрині «Жосан Микола Іванович. Повний кавалер ордена Слави» (1983).

Теплотою, повагою до батьків і представників старшого покоління взагалі, щирою вдячністю їм за все те, що вони для нас зробили, пронизані роботи М.В. Надєждіна «Батько і син» (1977) і О.С. Логвинюка «На балконі» (1990).
Частина робіт виставки присвячена темі пам’яті про ті трагічні, і одночасно – героїчні події, про людей, що подарували нам свято Перемоги. Серед таких – картина М.В. Надєждіна «Вогонь пам’яті» (1990) з фондового зібрання Кіровоградського міського художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна та роботи А.А. Пунгіна «Пам'ять живе» (1985), А.М. Дворського «Канделябри героям» (2008).

Вперше за час презентації виставок до Дня Перемоги в експозиції представлені експонати, надані Кіровоградським обласним краєзнавчим музеєм. Це – зразки нагород часів Великої Вітчизняної війни, генеральського та адміральського одягу, морський бушлат Героя Радянського Союзу, уродженця міста Кіровограда Куроп’ятникова Григорія Олександровича, одяг та похідні речі радянського воїна, міномет. Логічним доповненням останнього стане робота Є. Василенка «Смерть» (2008), виконана у техніці арт-сварки. Зброя і смерть, яку вона несе – ось основна ідея цієї композиції.

На виставці представлені скульптури А.Ю. Мацієвського «Скорбота» та погруддя Григорія Куроп’ятникова.
Частину експозиції виставки складають документи, надані Державним архівом Кіровоградської області, що висвітлюють життя нашого регіону під час фашистської окупації. Цікавим відкриттям для відвідувача стануть і фрагменти зброї та військового обмундирування часів Великої Вітчизняної війни, що стало результатом плідної діяльності пошукових груп Кіровоградщини.
Тож виставка «Не згасне подвиг у віках» - це черговий подарунок кіровоградцям і гостям міста до Дня Перемоги і земний уклін тим, хто надав нам можливість жити під мирним небом і розбудовувати незалежну Україну.