Виставка творів Андрія Ліпатова (1960-2010), присвячена пам’яті митця та 50-річчю з дня народження
31 мая 2010 15:55 7019
Виставка творів Андрія Ліпатова (1960-2010), присвячена пам’яті митця та 50-річчю з дня народження

28 травня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Андрія Ліпатова, присвяченої пам’яті художника та 50-річчю з дня народження.
Андрій Юрійович Ліпатов народився 29 травня 1960 року в Коломні Московської області. З 1966 року жив у Кіровограді. Закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування. Під час навчання захопився карикатурою, друкувався в періодиці. З часом зацікавився живописом. Працював інженером-конструктором. З 1993 року, у важкі дев’яності, коли професія інженера перестала бути потрібною, повністю присвятив себе мистецтву. Згодом почав отримувати запрошення на вернісажі і фестивалі, що давало можливість обмінюватися досвідом з художниками інших країн.
А. Ліпатов – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 1998 року. Андрій Юрійович не мав художньої освіти, тому відносив себе до наївних художників. Проте його творчість є настільки своєрідною та оригінальною, що її сміливо можна виділити у новий напрямок, котрому ще немає назви.
Роботи художника знаходяться в художньому музеї в Черкасах, у Кіровоградському міському художньо-меморіальному музеї О.О. Осмьоркіна, у музеї наївного мистецтва (Москва, Росія), у музеї наївного мистецтва (Беро, Франція), у Вихорлатському музеї (Гуменне, Словаччина), у Фонді Культури Volpe Stressens (Буенос-Айрес, Аргентина), в Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського, а також в приватних зібраннях України, Росії, США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії та ін.

Персональні виставки митця:
1993 – художній салон (Кіровоград),
1995 – Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського,
1996 – центр народної творчості (Одеса),
1998 – галерея «Лада» (Київ),
1999 – художньо-меморіальний музей О.О. Осмьоркіна (Кіровоград),
2000 – музей наївного мистецтва (Москва, Росія),
2001 – галерея «Дар» (Москва, Росія),
2008 – галерея «EE FINE ART» (Кембрідж, Великобританія).

А. Ліпатов брав участь у багатьох обласних, республіканських та міжнародних виставках. У 2004 році його твори експонувались у Кіровоградському обласному художньому музеї на виставці «Кіровоград у фарбах», присвяченої 250-річчю м. Кіровограда, у 2002 році Андрій Ліпатов став переможцем 7-го міжнародного інтернет-арт-конкурсу (Йокогама, Японія), приймав участь у 4-му бієнале наївного мистецтва (Франція, Андресі, 2006), 2-му, 3-му та 4-му фестивалі наївного мистецтва (Верней-на-Авре, Франція, 2006-2008) та у Міжнародній виставці «Митці світу» (Марсель, Франція, 2006), 2-му міжнародному фестивалі «Фестнаїв-2007» (Москва, Росія), 12-му салоні Діогена Таборда (Буенос-Айрес, Аргентина, І премія в категорії наїв-арт, 2007). У 2007-2008рр. художник брав участь у Кембріджширському арт-ярмарку (Лінтон, Великобританія). В 2008 році - у Дублінському арт-ярмарку (Дублін, Ірландія) та Бірмінгемському арт-ярмарку (Бірмінгем, Великобританія).

В експозиції представлені твори з зібрання родини художника, з колекції Кіровоградського міського художньо-меморіального музею О. Осмьоркіна, обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, приватних зібрань родини Берьозкіних, родини Цись, з зібрань Юрія Любовича, Тамари Саміляк, Олександра Чуднова, Віктора Петракова, Юрія Матівоса, Світлани Сірик, Леоніда Багацького, Романа Любарського, Олександра Сікорського. Це роботи різної тематики: твори, присвячені рідному місту, народні картини, серії картин останніх років «Тачки» та «Натюрморти», портрети відомих кіровоградців та ін. Також на виставці представлені фотографії, листівки, альбоми, буклети, запрошення.

Життя Андрія Юрійовича обірвалося в 49 років. 29 травня 2010 року Андрію Ліпатову виповнилося б п’ятдесят. Все його життя було прикладом самовідданого та безкорисного служіння мистецтву та творчого пошуку. Ним створено незабутні образи рідного міста та його жителів. Роботи майстра завжди були наповнені яскравими, сонячними фарбами та пронизані життєвим оптимізмом. Таким він і залишиться в пам’яті шанувальників його творчості.



Під час відкриття виставки виступили:
- Надєждін Андрій Михайлович – мистецтвознавець, член Національної спілки художників України, провідний спеціаліст Кіровоградського міського художньо – меморіального музею О.Осмьоркіна;
- Матівос Юрій Миколайович – заслужений журналіст України, почесний член Всеукраїнського товариства краєзнавців;
- Самиляк Тамара Сергіївна – директор поліграфічно – видавничого центру ТОВ «Імекс –ЛТД»;
- Ушакова Світлана Анатоліївна – зав. відділом мистецтв Кіровоградської обласної універсальної бібліотеки ім. Д.І. Чижевського;
- Чуднов Олександр Вікторович - краєзнавець;
- Любович Юрій Васильович – почесний громадянин міста Кіровограда, художній керівник Кіровоградського муніципального камерного хору Юрія Любовича;
- Ткаченко Тетяна Олександрівна – директор Кіровоградського обласного художнього музею.


На відкритті виставки було прочитано вірш Тетяни Березняк «Памяти Андрея Липатова»:

Скорбит душа, исполненная боли!..
Высок и строен, весел и красив,
Ты жил светло, всех радуя собою,
Как радовал твой дивный а р т - н а и в,

Где радугою - красок многоцветье,
Где праздником народным - твой лубок,
Нарядно-ярок и, как счастье, светел,
По-детски мудр, возвышенно-глубок!.

Что прерван твой полет веленьем рока,
Дано ль понять усилиям ума?..
Как без твоей улыбки одиноко!
И бесконечной кажется зима...

Зима пройдет... И радость прославляя,
В Елисавет вернется месяц май,
И побежит, звеня, навстречу маю,
Твой гениальный городской трамвай!..