Загальні правила страхування наземних транспортних засобів в Україні
6 сент 2022 22:45 380
Загальні правила страхування наземних транспортних засобів в Україні

Сьогодні кількість транспортних засобів на дорозі стрімко росте. У результаті жвавого руху часто виникають ДТП. Одна така аварія може завдати суттєвої матеріальної шкоди власнику автомобіля. У великому програші опиняється як винуватець ДТП, так і постраждала сторона. У подібних випадках на допомогу приходить страховка на авто. Поліс захищає від непередбачених витрат, дозволяє відремонтувати транспортний засіб коштом страхової компанії. Проте не кожна страховка покриває весь розмір шкоди. Тому власникам машин варто ознайомитися з основними правилами страхування. 

У чому суть обов'язкового автострахування 

Досвідчені водії знають, що страховка на авто в Хмельницькому чи іншому місті України є обов'язковою. Такий вид страхування називається ОСЦПВ (автоцивілка). Він передбачає захист майна та здоров'я постраждалих внаслідок ДТП осіб. Тобто відшкодування отримує третя сторона, а не винуватець аварії. Своє авто йому прийдеться ремонтувати власним коштом. 

Згідно з чинним законодавством пересуватися на незастрахованому транспортному засобі заборонено. Без цього поліса неможливо поставити автомобіль на облік для проходження техогляду. Водій, який пред'явить документи співробітникам поліції без ОСЦПВ, отримає штраф. Від страхування звільняються тільки такі особи: 

  • інваліди першої групи; 
  • водії автомобілів, власниками яких є інваліди першої групи (за умови їхньої присутності під час поїздок); 
  • учасники бойових дій; 
  • інваліди війни. 

Правила обов'язкового страхування наземних транспортних засобів регламентуються на законодавчому рівні, як і розміри страхових виплат, вартість полісів. Термін дії ОСЦПВ — від 6 місяців до року. На два тижні можна оформити поліс тільки для авто без реєстрації. 

Суми страхових виплат обмежені. Максимум — 130 тис. грн за збитки, спричинені майну потерпілого та 260 тис. грн за шкоду, нанесену здоров'ю чи життю третіх осіб. Якщо розмір збитків більший, то винуватець ДТП покриває різницю зі свого гаманця. Страхова компанія зобов'язується виплатити відшкодування протягом 15 робочих днів після фіксації страхового випадку. 

Як проводиться добровільне страхування автомобілів 

hKo_yXzo5xpmPPPEK3DmgADo2gNPiSdhWZL8ktmJjDpZX9QEVaXJrmm1x-sJcKX7Snhmj2zpaNd92wgo3NCyVq6D-Q2j98tfPl6IsY1B2mCSbrbF493xQlYjxcKFae0oFIer7cAOD3g3sOC0OIhbuQxVBIPZpqYg5yl-aWjpfffYo9BjiBlbTFk1hQ

Найпопулярнішим видом добровільного страхування авто є КАСКО. Такий поліс покриває збитки, які будуть нанесені водію в результаті аварії, незалежно від того, хто винен в ДТП. Окрім того, у договорі можна прописати інші ризики, зокрема пошкодження авто при паркуванні, побиття його градом, викрадення, вандалізм та ін. Є два види КАСКО: 

  • повне — передбачає покриття всіх можливих ризиків; 
  • часткове — зі списку виключаються конкретні страхові випадки (за бажанням власника поліса). 

Повне КАСКО найдорожче, проте виплати по ньому найбільші. На вартість часткового страхування буде впливати перелік ризиків, включених у договір. Страхувальником може виступати будь-яка людина, котра користується автомобілем. Відшкодування отримає тільки його власник. 

Застрахуватися можна також від нещасного випадку в результаті ДТП. Ця послуга особливо популярна серед організацій із великим автопарком. 

Важливо при страхуванні машини надавати правдиву інформацію. Якщо, наприклад, авто використовується як таксі, а ви вказали, що вона експлуатується в побутових цілях, страхова компанія має право відмовити у виплаті відшкодування. Види добровільного страхування можна комбінувати. Обов’язково потрібно оформляти окремим документом.