Як вибрати обвалочний ніж?
24 окт 2022 20:08 359
Як вибрати обвалочний ніж?

На сучасній кухні існує досить багато суто спеціалізованих моделей ножів. Усі вони відрізняються залежно від їх використання. Є, наприклад, ножі для масла, ножі для хліба, ножі для овочів та фруктів.  

Обвалочні ножі використовуються для видалення кісток з м’яса або риби. Ніж для обвалювання просто необхідний у такому закладі, як м’ясний магазин. Але й на домашній кухні він може бути дуже корисним. 

Зазвичай «обвалювальник» виглядає, як кухарський ніж с прямим (чи злегка вигнутим) вузьким клинком довжиною близько 20 см. Вузьке лезо без перешкод проходить крізь мясо та добре огинає кістки.

Отже, як вибрати ніж для обвалювання і на які характеристики та якості треба звертати увагу? 

Ця стаття допоможе вам знайти відповіді на ці запитання.

Що таке обвалювальний ніж?

Ножі для обвалювання спеціально розроблені для легкого відділення кісток від м’яса. Цей тип ножа дозволить вам точно та швидко видалити кістки, що містяться в м'ясі риби, дичини або птаха. Також таким ножем можна легко відрізати від м’яса шкіру та сухожилля.

Ножі для обвалювання часто використовують на кухні професійних закладів, але останнім часом вони все частіш входять до складу наборів ножів для домашніх кухонь. 

Які критерії слід враховувати при виборі ножа для обвалювання мяса?

У сучасних магазинах продаються доволі різноманітні ножі для обвалювання. Тому вам може здатися, що вибір буде дещо складним. Але, насправді, є не так вже й багато моментів, на які вам треба звернути свою увагу. 

Сталь

Ніж для обвалювання повинен довго залишатися гострим та не ламатись, зіткнувшись з кісткою. Тому ми не радимо вам купувати дешеві ножі від безіменних виробників. Бо від якості сталі ножа залежить не тільки ефективність вашої роботи, але й ваша безпека. Тупий або зламаний ніж може стати некерованим навіть у руках досвідченої людини. Це – досить небезпечно. Тому ми не радимо вам заощаджувати на таких речах.

Але, звісно, дорогий кований ніж на домашній кухні також може бути зайвим. Та й у догляді такі ножі бувають досить складні. 

  • Вони іржавіють, якщо іх вчасно не висушити чи забути у вологому місці. 
  • Відомі складнощі визиває їх заточування. 
  • Виглядає все це як справжній головний біль за ваші ж гроші (причому, немаленькі)

Тому, найкращим вибором є ножі з лезами з якісної нержавіючої сталі. Цей тип сталі стійкий до іржі та перепадів температур. Нержавіючу сталь значно легше заточити. 

Сучасні нержавійки, такі, як 1.4116, 3CrMov, 8CrMoV, 440C, AUS8, при умовах грамотного закалювання з використанням сучасного обладнання, стають прекрасним матеріалом для виготовлення клинків кухонних ножів, що добре ріжуть та довго залишаються гострими.

Рукоять

По перше, підберіть рукоять, що буде зручна саме вам. Це критерій, яким не можна нехтувати, купуючи ніж для обвалювання. Комфорт використання повинен бути пріоритетним для м’ясника, бо він максимізує якість роботи.

Дерев'яна рукоять ножа може мати привабливий дизайн, але згодом вона починає псуватись та тріскається. У тріщини часто попадає бруд. Це і виглядає погано та й у плані гігієни це не дуже добре (м'яко кажучи). 

Металева рукоять, безумовно, міцна, але у разі намокання одразу стає слизькою. При роботі з гострим ножем це може бути небезпечно.

Так що радимо вам зупинити свій вибір на пластиковій рукояті. Особливо, якщо знайдете варіант з неслизькою поверхнею. Така рукоять буде зручною, гігієнічною та служитиме довго. 

Радимо вам вибирати обвалочний ніж, рукоять якого дещо важча за лезо. Користуватися ножем з таким балансом буде помітно зручніше.

Гнучкість леза

Вибір гнучкості леза повинен здійснюватися відповідно до типу м’яса, з яким ви будете мати діло. Якщо м’ясо буде ніжне, доцільно вибрати ніж з гнучким лезом. Наприклад, такий тип ножа використовується для видалення кісток з філе риби.

Для видалення кісток з великих шматків жорсткого м’яса використовують ніж з жорстким лезом. Цим ножем можна легко відокремити кістки від сухожиль, м'яса та жиру.