Види пінополістиролу
29 дек 2023 12:41 163
Види пінополістиролу

Пінополістирол EPS і XPS – це два поширені типи ізоляційних матеріалів, виготовлених з одного і того ж сировинного компонента – полістиролу, в результаті чого отримують жорсткі плити певного формату. Однак кожен із цих матеріалів має свій спосіб виробництва, що відбивається на їх якісних характеристиках.

Особливості виробництва полістиролу

При виробництві пінополістиролу EPS полістирол за певних умов поміщають в піноутворювач, де під впливом циркульованої пари і спінюючого агента відбувається багаторазове збільшення гранул полістиролу. Після охолодження та витримки гранули подаються у формувальну ємність, де повторно піддаються тепловій обробці парою. В результаті вони додатково розширюються та спікаються між собою, формуючи великі блоки. Отримані блоки розрізаються на більш тонкі плити. І тут слід зазначити, що отриманий в такий спосіб матеріал відрізняється не надто високою міцністю, щоб витримувати значні навантаження. 

Виготовлення екструдованого пінополістиролу технічно складніше. Воно вимагає застосування спеціального обладнання – екструдера, і має на увазі наступний процес. У бункері першого екструдера розплавлений полістирол змішують з добавками (барвники, стабілізатори, антипірен), де здійснюється полімеризація, перемішування всіх компонентів та подача спінювача. У другому екструдері всі компоненти розплаву змішуються до отримання однорідної консистенції. Тут же відбувається процес охолодження. Зрештою в'язка розплавлена маса, що перебуває під тиском, видавлюється через формоутворюючу голівку. Коли матеріал виходить з формоутворюючої голівки, тиск скидається і здійснюється збільшення обсягу матеріалу. Спінений матеріал проходить через систему калібрування для надання форми. Такий метод виробництва наділяє полістирол жорсткістю і пружністю.

Характерні відмінності

Купити плити пінополістиролу EPS і XPS можна практично в будь-якому будівельному магазині, зокрема онлайн, наприклад на сайті shop.balance-group.com.ua/ua/. Але перед тим як зупинити свій вибір на одному з цих матеріалів, пропонуємо більш детально ознайомиться з їхніми характеристиками і відмінностями.

Обидва матеріали мають схожу структуру із закритими чарунками, що гарантує відмінну теплоізолюючу здатність. Але все ж таки полістирол EPS трохи поступається за своїми утеплювальними характеристиками. Середній показник теплопровідності пінопласту становить 0,035-0,040 Вт/м*К, екструдованого пінополістиролу – 0,028 Вт/м*К.

Важливим параметром для утеплювача, який буде експлуатуватися в конструкціях, що навантажуються, є рівень міцності на стиск. І тут екструдований пінополістирол з великим відривом обійшов свого родича через особливості процесу виробництва. Міцність на стиск XPS може досягати 1000 КПа, у пінопласту максимальний показник міцності 250 КПа.

Незважаючи на те, що пінопласт має досить низький рівень вологопоглинання, полістирол XPS все ж таки надійніший. Вологостійкість екструдованого пінополістиролу при зануренні у воду на 24 години 0,2%, у пінопласту – 2%. Відповідно в частинах будівлі, схильних до впливу вологи, раціональніше вибрати XPS.

На захист полістиролу EPS варто сказати, що він значно дешевший за екструдований пінополістирол, що дає можливість заощадити на матеріалах при проведенні утеплювальних робіт.

Як пінопласт, так і екструдований пінополістирол заслужено удостоїлися уваги завдяки своїм якісним характеристикам. А який матеріал придбати для ізоляції проекту вибирати Вам.