Покупцеві вигідно знати свої права
11 сент 2014 22:24 1661
Покупцеві вигідно знати свої права

В продовження рубрики: питання-відповідь:

Нещодавно придбав сорочку у крамниці. На наступний день виявилося що вона надто велика за розміром і я вирішив обміняти її на таку ж сорочку меншого розміу. На обмін сорочки продавці дали згоду, проте, як з’ясувалося пізніше, меншого розміру у крамниці не було. Повернути гроші за сорочку відмовилися та, у свою чергу, запропонували обрати інший, наявний у крамниці товар, за ціною сорочки. Чи правомірні дії продавців?

Дане питання регламентується цивільним законодавством, а саме ст.707 Цивільного кодексу, відповідно до якої покупець має право протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем.

Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.

Крім того, слід пам'ятати, що вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вид, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.

Отже, якщо дана сорочка не була у споживанні, збережено її товарний вид, споживчі властивості, наявний чек придбання сорочки у продавця до якого Ви звернулися, то дії продавців неправомірні. Ви можете звернутися за захистом своїх прав до відповідного центру захисту прав споживачів або до суду.

На всі Ваші запитання нададуть відповіді професійні адвокати Кіровської консультації №1 у місті Кіровоград, завідувачем якої є член дисциплінарної палати Кіровоградської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Кіровоградської області Сьора Оксана Миколаївна.

Звертайтеся за адресою м. Кіровоград, вул. Соціалістична, 68, оф. 2 попередній запис за телефонами: 095-337-44-63, 067-520-06-56.

Пишіть нам в інтернеті www.ladyadvocat.com.ua, son_som@mail.ru