Посадка на планеті страху: атмосферний космічний хорор
13 фев 2023 20:58 331
Посадка на планеті страху: атмосферний космічний хорор

Книги про космос мають доволі широкий діапазон тематики й жанрів. Вони дуже часто варіюються від наукової фантастики до фентезі, а сам космос як певний простір може слугувати, власне, тлом для історичної ретроспекції, філософських роздумів, соціальної проблематики чи любовної лінії. Такий різновид літератури має дуже ґрунтовну цільову аудиторію. Напевно, річ у змалюванні самого космосу, що вабить багатьох із нас зоряним небом та незвіданими галактичними світами. Відповідно, і література, представлена цією тематикою, охоплює і книги-новинки фантастики (https://book-ye.com.ua/catalog/fantastyka/), і видання, що стали вже визнаною класикою.

Космічні саги — книжки, які здебільшого складають цілі цикли. Вони створюють віртуальні всесвіти, населені дивними незбагненними істотами. Саме до таких належить відома епопея письменника Френка Герберта, що здобула всесвітню популярність, екранізувалася, а клуби її фанатів існують і дотепер. Почнімо з книжки «Дюна». Саме вона розповідає про галактику, меланж, який є джерелом життя, планету Арракіс, за володіння якою точаться протистояння, Імперію та Імператора. Наступною за хронологією є книжка «Месія Дюни». Вона розповідає про правління нового Імператора Пола Атріда, який спершу стабілізує ситуацію в Галактиці, але потім змушений зіткнутися з інтригами впливових родів. Далі йде сюжет роману «Діти Дюни», що показує нам, що часи старого Імператора Пола Атріда минули — і тепер на троні близнюки Лето та Ганіма. Вони не за роками мудрі, але і вороги їхні дуже підступні, хитрі й досвідчені.  Книжка «Бог-Імператор Дюни» розповідає про правління Імператора Лето ІІ Атріда. За його часів планета дуже змінилася: пустеля щезла, а на її місці з'явилася пишна рослинність. Та протистояння, здається, вічні, адже вороги не думають заспокоюватися і хтозна, які випробування чекають ще попереду. 

Книги жанру космогорор дуже часто змальовують протистояння з невідомими живими істотами з інших планет. Зазвичай, такі сутички стаються через надто велику допитливість землян, хоча нерідко інопланетяни й самі атакують без видимої на те причини. У такому разі, згадаймо видання Макса Рідлі Кроу «Ендьюранс», де розповідається про космічне судно, яке атакує невідомий противник. 

63e1623e7545f.pngКнижки про космічні пригоди належать, зокрема, і перу Роберта Шеклі. Так, його видання «Цивілізація статусу» розповідає про планету Омегу, куди здебільшого висилали злочинців. Випадково потрапляє на Омегу і головний герой твору. Він бажає повернутися, та здійснити це майже неможливо. Зацікавить читачів і збірка Шеклі «Пастка на людей». 

Варто зазначити, що українська література також має твори на космічну тематику. Мова про легендарний «Зоряний корсар» Олеся Бердника. У цьому романі переплелися міжпланетна одіссея та питомо національний колорит. Окремі видання, утім, розглядають космічну проблематику в контексті історії людства загалом. Так, книжка «Пам'ять про минуле Землі: трилогія. Книга 3. Вічне життя Смерті» описує гіпотези щодо можливого закінчення життя Всесвіту. Ґрунтовний філософський підтекст має видання Пітера Воттса «Ехопраксія», у ньому порушені проблеми майбутнього людства та трансгуманізму.