Знищена/втрачена/вкрадена платіжна (кредитна) картка. Як відновити?
21 фев 2015 00:23 2011
Знищена/втрачена/вкрадена платіжна (кредитна) картка. Як відновити?

Сучасні технології невпинно йдуть вперед і  за кілька останніх років більшість населення перейшло на зручний безготівковий спосіб розрахунків, а саме – банківським платіжними картками. Вони виготовлені згідно спеціальних стандартів та формату. Спільним у всіх них є те, що платіжні картки дають можливість ідентифікувати її користувача (власника). Майже завжди платіжна картка пов’язана з електронним рахунком, що належить держателю картки.
Пластикові картки бувають в основному двох видів: кредитні та дебетові.
Ними зручно користуватися так як:
- цей різновид банківських послуг надається цілодобово, тобто у будь-який зручний для Вас час;
- в той час, коли викрадену готівку повернути майже неможливо - викрадену картку можна заблокувати;
- можливо проводити розрахунки у мережі Інтернет;
- можливо знімати готівку за кордоном у місцевій валюті;
- розраховуючись у магазині, не потрібно перевіряти та отримувати решту або шукати дрібні гроші і т.д.,

Але існують і недоліки під час їх використання:
- безпека - існує багато видів шахрайства з платіжними картками, користувачам доцільно встановлювати ліміти на різні види платежів;
- відсутність анонімності, яка наявна при готівкових розрахунках;
- залежність від коректної роботи обладнання та програмного забезпечення - у випадку збоїв у роботі процесингового центру, - - POS-терміналів або банкоматів, картки можуть або не працювати зовсім або не здійснювати частину операцій…

Але зараз мова не про це.

Про всі вище вказані переваги та недоліки будь-хто може легко знайти інформацію в мережі Інтернет і визначитися для себе, як діяти в тому чи іншому випадку.
Викрали карту – звертаємось до банку і блокуємо, а разом з цим йдемо у міліцію і фіксуємо подію, подаючи відповідну заяву.
Зіпсована картка чи з різних причин не працює – звертаємося до банку і замінюємо її.

А от що робити, коли Вашу пластикову платіжну картку знищено в результаті бойових дій?
Щодо відновлення кредитних чи інших платіжних карток – слід звертатись до того банку, у якому така картка була отримана. Оскільки в різних банках різні процедури (відновлення) поновлення.
Також слід знати, що у разі неможливості звернутись безпосередньо, внаслідок перебування на лікуванні у лікарні (якщо мова йде про бійців АТО), будь-яка особа за довіреністю, яку посвідчить головний лікар, може здійснити такі дії від імені власника загубленої картки. Не обов’язково, що ця особа має бути родичем бійця.

  У випадку втрати, знищення або крадіжки платіжної картки, особа-держатель повинен відразу повідомити про це банк, карткою якого він користувався. При повідомленні банку телефоном слід буде підтверджувати персональні дані держателя картки та пароль. Держатель платіжної картки повинен пройти так звану ідентифікацію, зокрема зобов’язаний назвати слово-пароль, яке було вказане в заяві на видачу платіжної картки та відповісти на інші питання оператора щодо платіжної картки. На підставі отриманого повідомлення банк здійснює блокування відповідної платіжної картки.
Блокування платіжної картки в подальшому може бути анульоване лише на підставі  письмової заяви держателя.
Поновлення (перевипуск) картки замість втраченої/вкраденої/знищеної здійснюється виключно за письмовою заявою держателя.
Держатель платіжної картки зобов`язується в разі необхідності, надати банку всю інформацію для розслідування обставин зникнення, знищення або викрадення платіжної картки.
        Нову платіжну картку банк видає за письмовою заявою держателя.

Якщо у Вас виникають юридичні питання і потрібна допомога чи просто порада спеціаліста в цій галузі, звертайтеся за допомогою до адвоката Сьори Оксани Миколаївни за адресою: м. Кіровоград, вул. Соціалістична, 68, оф. 2

Попередній запис за телефонами: 095-337-44-63, 067-520-06-56

Пишіть мені в інтернеті  www.ladyadvocat.com.ua,   son_som@mail.ru.