Як правильно організувати свій закордонний відпочинок
17 июля 2013 00:30 2158
Як правильно організувати свій закордонний відпочинок

Цілий рік ми працюємо безперестанку, щоб влітку змінити обстановку та відпочити і останнім часом, як показує практика, все частіше відпочиваємо за межами держави.

Існує два шляхи організації відпочинку:
- самостійно проходити процедуру оформлення виїзних документів (особисте звернення та співбесіда у посольстві, бронювання та покупка квитків і номеру в готелі, перемовини із зустрічаючою стороною);
- довірити вирішення усіх питань туристичній фірмі.

У першому випадку Ви витратите дуже багато часу і нервів, у другому – витратите трохи більше грошей.
Із особистого досвіду рекомендую Вам скористатись послугами туристичної фірми, уклавши з нею відповідний договір, але хочу дати декілька порад:

1. При виборі країни для відпочинку, з’ясуйте за допомогою засобів масової інформації, найшвидше та найпростіше це зробити за допомогою інтернету – яка політична ситуація у державі, чи сприятливі погодні умови (яскравими прикладами неспокійних країн є Туреччина та Єгипет – із своїми масовими заворушеннями протестуючих, а у країнах Європи - Чехії, Німеччині, Австрії – лише зараз почали вщухати сильні зливи).

2. Обирайте туристичне агентство, яке не перший рік працює у даній сфері,  поцікавтесь думкою знайомих людей.

3. Під час збирання та підписання необхідних документів, уважно ознайомтесь із договором на туристичне обслуговування (при необхідності проконсультуйтесь з юристом). З’ясуйте найголовніші питання: вартість путівки, інформацію про готель, забезпечення трансферу, страхування. Також зверніть увагу на умови, при яких Ви зможете розірвати договір та повернути свої гроші. Кожна із сторін договору може вимагати внесення змін або розірвання договору у зв'язку з істотними змінами обставин, з яких вони виходили при укладенні договору.

До істотних змін обставин належать:
1) погіршення умов подорожі, зміна термінів подорожі;
2) непередбачене збільшення транспортних тарифів;
3) введення нових або підвищення діючих ставок податків і зборів та інших обов'язкових платежів;
4) різка зміна курсу національних валют;
5) інші підстави, за домовленістю сторін.

Коли вже всі документи для виїзду за кордон Вам видали, рекомендую:
- Зробити ксерокопію закордонного паспорта зі сторінкою відкритої візи та покласти її серед свого багажу;
- Вашим рідним (які лишаються на Україні) дати копію Інформаційного листа, у якому буде вказане Ваше місце перебування (адреса, телефон готелю) за кордоном;
- Обов’язково занотувати адресу та телефон посольства України в країні, яку Ви  збираєтеся відвідати.

Також слід пам’ятати, що якщо Ви подорожуєте із дітьми – для них необхідний проїзний документ (фото та інформація про дитину вноситься до закордонного паспорта одного з батьків), якщо Ви не хочете лишати свого домашнього улюбленця вдома самого, то для нього теж необхідно оформити проїзні документи та зібрати медичні довідки.

Для кожного виду транспорту існують правила перетину кордону, з якими необхідно ознайомитись заздалегідь. Наприклад, для подорожі літаком необхідно прибути на реєстрацію за 2 години до вильоту, врахувати дозволену вагу багажу, ручної поклажі. Якщо Ви подорожуєте власним автомобілем – необхідно мати водійське посвідчення нового зразка, страховий поліс та бути готовим до повного огляду Вашого авто.

І пам’ятайте: краще там, де нас немає. Але ж і вдома завжди краще!
  
  Bon Voyage! Come back to Ukraine! * (Приємної подорожі! Повертайтесь на Україну!)