Особливості перевезення вантажів залізницею
3 нояб 2023 21:21 210
Особливості перевезення вантажів залізницею

Перевезення вантажів на великі відстані по суші здійснюється переважно залізничним транспортом. Один із найпопулярніших видів доставки дозволяє транспортувати цінні товари у великому обсязі за один рейс. Перевезення за допомогою потяга потребує детальної підготовки, під час якої необхідно враховувати багато чинників.

Основні види залізничних перевезень

Доступні перевезення вантажів залізницею іноді стають незамінним варіантом, коли пункти відправлення та призначення знаходяться надто далеко від морських портів, а авто та авіатранспортування товарів виявляється занадто дорогим. Розрахунок вартості відбувається при врахуванні відстані, габаритів, ваги та типу залізничного транспорту. Міжнародна доставка та транспортування всередині країни таким способом здійснюється декількома видами.

  • Контейнерний. Перевезення у контейнерах дозволяють доставляти менші за обсягом та вагою партії товарів без необхідності орендувати цілий вагон. Це є вдалим рішенням особливо при мультимодальних вантажоперевезеннях.
  • Вагон. Вид транспортування передбачає використання цілого вагона для однієї партії товару. Перевезення актуальне для великих груп, адже в середньому конструкція може вміщати до 60 тонн вантажу.
  • Тарно-штучний. Підходить для вигідного транспортування вантажів невеликих габаритів колективно між залізничними терміналами.

Перед здійсненням залізничного перевезення у накладній обов’язково вказується маса вантажу, кількість штучних товарів та об’єм. Вагони пломбуються, а між замовником та станцією укладається відповідний договір. 

Основні плюси перевезення вантажів залізницею

Замовлення залізничного транспорту для перевезення вантажів має багато переваг:

  • універсальність транспорту дозволяє перевозити майже усі види товарів (включаючи сипучі, рідкі та навіть вогненебезпечні (наприклад, газові балони));
  • кліматичні та погодні умови ніяким чином не впливають на роботу залізничного транспорту;
  • за необхідністю вагон для різного типу товарів можна утеплити чи герметизувати;
  • залізнична дорога дозволяє транспортувати вантаж зі значно більшою вагою та обсягом, ніж літак чи автотранспорт;
  • вантажі у вагонах надійно захищені, тому вірогідність втрати та крадіжки низька;
  • вартість на перевезення залізничним транспортом набагато нижча у порівнянні з вантажівками та авіалайнерами;
  • розгалужена мережа колій по всіх напрямках дозволяє отримати товар без зайвих витрат.

Потяги без перешкод можуть переміщуватися не лише між регіонами та містами, а й країнами. Під час замовлення послуги важливо чітко визначитися з типом транспорту та перевезення, щоб товар прийшов до клієнта цілим та у необхідні строки.