Облаштування маленької вітальні: правила та поради
28 нояб 2022 22:03 425
Облаштування маленької вітальні: правила та поради

Маленька вітальня може виявитися справжньою катастрофою, адже в цій кімнаті приймають гостей, збираються всі члени родини – вона має бути затишною та красивою. Однак мінімальна площа стає непереборною перешкодою та не дає облаштувати все з необхідним розмахом. Але чи це так насправді? При раціональному підході навіть маленьку вітальню можна обставити правильно та зі смаком, а як це зробити, розберемося далі.

Інтерʼєр маленької вітальні: враховуємо правила

Часи загальноприйнятих стандартів, коли всі квартири були практично ідентичні за своєю внутрішньою організацією, давно минули. Сучасні домовласники практикують інші підходи, принципи при створенні домашньої обстановки. Однак є кілька правил, які допоможуть зробити маленьку вітальню максимально функціональною та просторою:

  • Вибрати світлі відтінки. Для меблів, стін, підлоги. Вони забезпечують візуальне розширення простору.
  • Виключити громіздкі конструкції. Прибрати стандартні шафи, вибрати маленький телевізор в Алло, відмовитися від масивних люстр.
  • Використати високі силуети. Наприклад, вузькі шафи під стелю. Вони також візуально розширюють кімнату.
  • Організувати правильне світло. Шляхом використання кількох бра, настільних ламп та відмови від масивної люстри.
  • Звернути увагу на фактури. Легкі прозорі матеріали, блискучі поверхні візуально полегшують простір і роблять його більшим.

Обмежений простір призводить до скорочення можливостей облаштування кімнати. Однак можна наголосити на оригінальності створюваного інтер`єру, використанні нестандартних рішень.

Секрети облаштування маленької вітальні від професіоналів

Кілька практичних порад допоможуть зробити вітальню цікавою:

  • Поєднання світлого та яскравого. Наприклад, фоном вибрати білий, а акцентними елементами подушки для дивану, покриття для підлоги або аксесуари. Вони мають бути яскравими.
  • Зручна зона для спілкування. Можна використовувати не тільки диван, а й крісла, пуфи, але обов`язково розташувати їх так, щоб співрозмовники були один до одного обличчям.
  • Приховані системи зберігання. Альтернатива звичним шафам. Можна використовувати дивани, пуфи, журнальні столики з місцями для зберігання.
  • Популярний тандем кухня-вітальня. Мобільний простір можна легко змінювати під будь-які життєві сценарії (прихід гостей, розваги з дітьми – наприклад, настільні ігри, вибрані в інтернет-магазині Алло, сімейний перегляд фільму та ін.). Поділ єдиного простору може бути як завдяки візуальному ефекту (диван, освітлення, барна стійка), так і за допомогою розсувних перегородок.

Важливо не забувати ключове правило: вітальня – це місце для відпочинку. Її не потрібно захаращувати численними предметами, але дуже важливо продумати та правильно організувати тут простір для розміщення всіх членів сім'ї та гостей.