Медіація
21 нояб 2017 08:55 1688
Медіація

Не секретом є те, що до суду звертатися дорого і розгляд спорів часто затягується на довгі місяці. Ми з чоловіком плануємо розлучатися, але ніяк не можемо домовитися про порядок і спосіб поділу майна між нами. Чи є в нашій державі якийсь альтернативний спосіб вирішення подібних спорів: швидший і дешевший?

Дуже часто саме із таким запитанням до мене звертаються земляки через те, що чули від інших людей чи мають власний негативний досвід, коли позовні заяви, з якими люди звертаються до суду, розглядаються по півроку, а часто і набагато довше. При цьому як позивач так і відповідач несуть фінансові витрати, перебувають щоразу у великому психологічному напруженні та в результаті часто залишаються незадоволеними рішенням по справі, яке прийняте судом.
 Це питання є актуальним і на рівні держави, а тому на сьогодні в Україні активно запроваджується інститут медіації, який надає громадянам реальну можливість обирати інші не судові засоби для вирішення їх спорів при збереженні судової системи як основного механізму вирішення спорів в суспільстві, активізувати громадян України на задоволення потреб та інтересів, звузити сферу впливу держави на суспільство, замінити цей вплив механізмами саморегуляції, виробленими самим суспільством, та суттєво знизити рівень бюджетного споживання судової системи через зменшення навантаження на суди в цілому.  
Медіація – це структуровані переговори, в яких сторони намагаються самостійно, на добровільній основі, досягти згоди за допомогою третьої незалежної сторони – медіатора. 
В медіації використовуються інноваційні технології переговорів, які націлені на прийняття креативних рішень сторонами, і не концентруються тільки на їх правових та інших позиціях, максимально задовольняючи реальні інтереси та потреби всіх сторін. Важливим є те, що сторони самі знаходять шлях вирішення спору, а медіатор тільки організовує процес переговорів, знімає емоційне напруження, перефокусовує увагу сторін з позицій на інтереси, знімає  психологічні структурні  та інші бар’єри, які перешкоджають прийняттю спільного рішення сторонами, сприяє налагодженню діалогу та встановленню партнерських відносин між сторонами.
Медіація є однією з найпопулярніших форм врегулювання конфліктів у розвинених країнах світу. В Україні процедура медіації не регламентована на законодавчому рівні, що значно ускладнює її застосування на практиці. 3 листопада 2016 року Верховною Радою України було прийнято за основу проект Закону «Про медіацію» №3665, а тому маємо надію, що вже ближчим часом зможемо більш широко використовувати у своїй практиці цю процедуру.
На сьогоднішній день в Україні існує кілька провідних громадських організацій: Національна асоціація медіаторів України, Інститут миру і порозуміння, Український центр медіації, Українська Академія Медіації та Львівський центр медіації, які успішно здійснюють свою діяльність у великих містах.
У своїй повсякденній роботі і я, і деякі мої колеги, часто використовуємо можливість, не звертаючись до суду, примирити сторони. Тому, поки Закон «Про медіацію» ще остаточно не прийнятий в Україні, і участь у процедурі медіації може бути лише добровільною, пропоную розглянути варіант звернення до адвоката саме із питанням знаходження шляхів альтернативного вирішення вашого конфлікту.
 
Якщо у Вас виникають будь-які юридичні питання, звертайтеся за допомогою до адвоката Сьори Оксани Миколаївни за адресою:
м. Кропивницький (Кіровоград), вул. Івана Олінського (Соціалістична), 68, оф. 2
Телефони: 095-337-44-63, 067-520-06-56.
Пишіть мені в інтернеті: www.ladyadvocat.com.ua, advokat3698@ukr.net.