Історія виникнення Аперолю: цікаві факти
23 фев 2024 21:44 131
Історія виникнення Аперолю: цікаві факти

Апероль — це всесвітньо відомий італійський лікер, який використовують для приготування коктейлів та п'ють у чистому вигляді як аперитив, із льодом та скибочкою апельсину. У багатому смаку відчуваються нотки цитрусових, трав та прянощів. Міцність лікеру невелика — лише 11% спирту. Він користується величезним попитом у Європі та США. У статті ми розповімо про історію винаходу та особливості виробництва Aperol.

Коли і хто придумав рецепт апельсинового лікеру

У 1919 році в невеликому італійському містечку два брати Барб'єрі, які керували компанією з продажу алкоголю, винайшли новий лікер — неміцний, з яскравим цитрусово-пряним смаком. Для створення напою брати використовували більше 30 інгредієнтів, зокрема гіркі та солодкі сорти апельсинів, а також різноманітні трави та прянощі. Новий лікер, названий Аперолем, мав легкий мандариновий запах, багатий смак і приємний гіркуватий посмак. Тому він швидко завоював популярність. Попит на новинку ще більше зріс, коли Барб'єрі взялися за рекламну кампанію, спрямовану на жінок: наймали відомих акторів, розміщували нотатки в газетах. Апельсиновий лікер позиціонувався як дієтичний алкогольний напій, який не призводить до появи зайвих кілограмів, тому купити Aperol забажали багато сеньйор, які стежили за фігурою. Нову хвилю популярності лікер пережив після закінчення Другої світової війни, коли був попит на недорогий, але смачний та якісний алкоголь. І все ж таки по-справжньому знаменитим Апероль став наприкінці 50-х років, коли склав гідну конкуренцію Кампарі — на основі помаранчевого апельсинового лікеру стали готувати легендарний коктейль Spritz. У 2003 році компанію Barbieri, яка виробляла Апероль, викупив великий італійський концерн Campari Group. У 2011 році асортимент концерну поповнився новим напоєм — вже готовим коктейлем Aperol Spritz, розлитим у пляшки.

Особливості виробництва Апероля

Як і сторіччя тому, лікер готується на основі тих же 30 з лишком інгредієнтів за технологією мацерації. Гіркі та солодкі апельсини, плоди хінного дерева, тирлич, ревінь та інші трави змішують зі спиртом та водою, а потім деякий час настоюють. За рахунок такого складу та способу виробництва Апероль дуже схожий на трав'яні настоянки — біттери. Хоча він містить набагато менше спирту, ніж класичні настоянки. Оскільки лікер не вимагає витримки, одразу після настоювання його розливають по пляшках та відправляють на реалізацію, а придбати його можна в маркеті алкогольних штук Maudau. Як зазначалося вище, міцність класичного Апероля становить 11%, але спеціально для внутрішніх ринків Німеччини та Франції було створено більш міцний алкоголь із вмістом спирту 15%.