Вкладення в майбутнє пішли "на вітер".
10 нояб 2008 17:04 2717
Вкладення в майбутнє пішли "на вітер".

Безвідсоткові кредити на інноваційні проекти – чи не про це мріє керівник кожного підприємства, який вболіває за його розвиток. І мабуть, мало хто пам'ятає, що на Кіровоградщині є державний фонд, який може надавати такі позики під конкретні проекти.

Мова йде про Кіровоградське регіональне відділення Державної інноваційної фінансово - кредитної установи, яке було створено для підтримки інноваційних проектів підприємств Кіровоградщини. Це відбулося ще на початку становлення держави, коли будь-яка підтримка підприємствам була за щастя, адже тоді вони відчайдушно боролися за своє існування.

Тоді Державна інноваційна фінансово-кредитна установа дала надію на розвиток багатьом підприємствам. Серед них і 15 кіровоградських. Протягом 1995-2000 років регіональне відділення установи уклало 15 договорів, за якими підприємства отримали позики на загальну суму понад 11 мільйонів гривень. Це на той час було значним грошовим внеском у розвиток виробництва, який дозволив би «поставити на ноги» не одну виробничу лінію або комплекс. За ці гроші підприємства повинні були втілювати в життя результати наукових досліджень для оптимізації виробництва або ж розробляти та випускати на ринок нові конкурентноздатні товари та послуги. Програмою передбачалося, повернення позик у відділення та спрямування їх на підтримку інших проектів та функціонування відділення. Але, як виявили фахівці контрольно-ревізійного управління, розвиток подій відбувався за іншим сценарієм.

Станом на початок цього року фактично повернуто інноваційних позику у сумі 1,5 мільйони гривень, тобто лише 13 % від загальної суми. Хоча терміни повернення наданих позик з урахуванням термінів пролонгації минули ще в 1999-2000 роках. Тепер мова не йде про надання позик іншим підприємствам, відділення установи, не в змозі забезпечити навіть власні потреби на заробітну плату працівників.

Чому виникла така ситуація – з'ясовували фахівці відділу контролю у сфері будівництва та послуг КРУ. «Основною причиною є те, що більша частина підприємств боржників, які знаходяться на впровадженні в регіонального відділення припинили свою діяльність, претензії до цих підприємств судами не приймаються, тому нараховувати та отримувати пені чи компенсації за інфляційні збитки, які є основним джерелом дохідності відділення не є можливим», - пояснює начальник відділу контролю у сфері будівництва та послуг КРУ Діна Коротич.

Так, за даними Головного управління статистики у Кіровоградській області 5 підприємств боржників НВП "Агрозахист", НВФ "Сокіл", ЗАТ "Союз", МПП "Елато -ЛТД" вилучено з обліку в зв'язку з їх ліквідацією; за даними ДПА у Кіровоградській області 2 підприємства ЗАТ "Замовлення населення" та концерн "Лан" ліквідовані, а 3 підприємства визнано банкрутами або порушено провадження у справі про банкрутство - ВАТ "Чисті метали", завод "Калькулятор" та ВАТ "Актан". Крім того, 2 підприємства боржника ВКФ "Атіс" та ТОВ "Біс - Сервіс", згідно даних ДПА перебувають в реєстрі платників, проте, за юридичними та фактичними адресами дані підприємства відсутні.

Історія кожного з позичальників різна, але завершення її, на жаль, майже однакове. У підсумку чудова ініціатива, яка мала дати поштовх для розвитку виробництва та створення робочих місць в області завершилась нічим. Ані успішних впроваджень інноваційних проектів, ані державних коштів по собі не залишила. І тепер викликає чимало запитань сьогоднішня мета існування регіонального відділення. З одного боку ним вчасно не проведена робота по поверненню позик, а з іншого – не помітно жодної зацікавленості у пошуку нових інноваційних проектів.

 

Прес-служба облКРУ