Хвороба на обличчі
29 мая 2015 13:06 1701
Хвороба на обличчі

Останнім часом до мене часто звертаються наші земляки з, на перший погляд незначними питаннями, але я розумію, що для кожного з вас такі питання є проблемою і їх вирішення вчасно та правильно є дуже важливим у кожному конкретному випадку. Тому відкриваю нову рубрику, у якій надам відповіді на найпоширеніші з питань, які цікавлять більшість клієнтів.

Отже сьогодні перше запитання із цієї рубрики: питання-відповідь.

Добрий день. В даний момент я стажуюсь на підприємстві. Саме в цей час я захворіла і хвороба дуже виражена на обличчі. Керівник просить щоб я принесла довідку з лікувального заходу щодо визначення моєї хвороби, інакше погрожують не прийняти мене на роботу. Але я не хочу цього робити. Чи маю я право  не казати про стан мого здоров'я? Та куди я можу звернутися із цією проблемою для її вирішення?

Відповідно ст. 286 Цивільного Кодексу України працівник має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також відомості, одержані при  медичному обстеженні.
Ч. 2 ст. 286 Цивільного Кодексу України забороняє вимагати інформацію про діагноз та методи лікування. В цей же час, фізичну особу можуть зобов’язати до проходження медичного огляду у випадках, які встановлені законодавством, що передбачено ч.4 ст.286 Цивільного кодексу України (наприклад, якщо подальша робота планується у закладі освіти чи харчування і таке інше).
Якщо Ви не зможете вирішити це питання у себе на підприємстві, то,згідно ст. 221 Кодексу законів про працю України, будь-які претензії та незгоди можна висловити у встановленому законом порядку, а саме подати заяву до:
комісії по трудових спорах, котра обирається загальними зборами трудового колективу підприємства, але з числом працюючих не менш як 15 чоловік. Якщо недостатньо працівників у Вас на підприємстві, то потрібно звернутися до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду у тримісячний строк з дня, коли Ви дізналися про порушення свого права.
Отже, дії керівника є неправомірними і він не має права вимагати від  Вас довідку про стан здоров'я, а Ви маєте повне право зберігати цю таємницю.

Якщо у Вас виникають будь-які юридичні питання, звертайтеся за допомогою до адвоката Сьори Оксани Миколаївни за адресою:
м. Кіровоград, вул. Соціалістична, 68, оф. 2
Телефони: 095-337-44-63, 067-520-06-56.

Пишіть мені в інтернеті  www.ladyadvocat.com.ua,   son_som@mail.ru