Додаткові функції та режими сучасних водонагрівачів
1 сент 2022 23:30 383
Додаткові функції та режими сучасних водонагрівачів

Завдання будь-якого бойлера полягає в забезпеченні жителів дому достатньою кількістю гарячої води. З цим легко впораються і бюджетні моделі. Головне, правильно підібрати об’єм та потужність. Ще для забезпечення мінімального комфорту варто вибирати модель з регулятором температури, і бажано, з відкритим (на корпусі, а не під технічною кришкою).

Також до параметрів недорогого бойлера, які потрібно враховувати, можна віднести тип ТЕНу, форму, матеріал внутрішнього покриття бака. Але вони вже другорядні. Тому, якщо є необхідність в максимальній економії, їх можна пропустити. Якщо ж такої необхідності немає, потрібно розібратися і в них, а також в багатьох функціях сучасних водонагрівачів, про які ми зараз і розкажемо.

Що вміють сучасні бойлери

Наступні можливості більше стосуються сучасних водонагрівачів з електронним управлінням, оскільки дешеві моделі заточені лише під виконання основної задачі без будь-яких додаткових функцій.

  • Програмування роботи. За допомогою цієї опції ви зможете налаштувати прилад на нагрів води в конкретні години. Наприклад, на час повернення з роботи, або на увімкнення о 23 годині, якщо у вас встановлений двотарифний лічильник.
  • Захист від замерзання. Якщо прилад встановлено в приміщенні, де температура повітря може зменшуватися до нуля і нижче, ця функція просто обов’язкова. Бойлер буде автоматично підігрівати воду та не даватиме їй замерзнути.
  • Захист від перепадів напруги. Моделі з електронними системами управління особливо чутливі до нестабільності струму в мережі. Ця функція здатна виключити несправності, викликані цими проблемами, та захистити вас цим самим від суттєвих витрат на ремонт. Також є і механічні моделі з цією функцією.
  • Дистанційне керування. Більшості ця функція не потрібна, оскільки будь-які налаштування можна виконати і звичайному режимі. Але в деяких випадках вона здатна виручити. Наприклад, коли потрібно змінити час, температуру нагріву або просто проконтролювати роботу.
  • ECO режим. Передбачає прогрівання води до максимальної температури з метою очищення баку та каналів подачі води від бактерій.
  • Функція прискореного нагріву. Дозволяє нагріти воду швидше, ніж звичайно.
  • Увімкнення без води. Якщо це станеться, є велика вірогідність, що водонагрівач перегріється та вийде з ладу. Деяк моделі захищені від включення без води. Відповідно, ризик їх перегрівання набагато менший.

Всі ці та інші функції впливають на вартість. Наприклад, якщо прості бойлери у Хмельницькому непоганої якості можна придбати і за 5 тисяч гривень, то більш сучасні моделі з додатковими можливостями будуть коштувати в районі 10 тисяч і вище.

Для забезпечення безпроблемної довговічної роботи водонагрівача, подбайте, щоб він був встановлений та підключений правильно. Якщо ви не розумієтеся на цьому, краще викличте майстра. Також раз на 1-2 роки проводьте технічне обслуговування.