Для чого потрібна довідка про несудимість
20 апр 2022 19:19 461
Для чого потрібна довідка про несудимість

Документ, який підтверджує відсутність у особи кримінального минулого, може знадобитися для виїзду за межі України, працевлаштування у солідну компанію. Також довідка про несудимість – обов’язкова умова для прийняття позитивного рішення щодо усиновлення та оформлення опіки. Видача документу входить у компетенцію Міністерства внутрішніх справ.

Особливості отримання

Замовити довідку можна у Сервісному центрі МВС. Послуга доступна громадянам, починаючи з чотирнадцятирічного віку. Заяву, за якою замовляється довідка про несудимість, може подати безпосередньо сам громадянин або його законний представник. Письмовий запит подається через СЦ або Департамент інформатизації МВС України. Заявник може звернутися до компетентних органів у будь-якому населеному пункті, незалежно від місця свого проживання.

Для отримання довідки необхідно представити паспорт або інший документ, який посвідчує особу. Вичерпний перелік таких документів визначений чинним законодавством. Якщо заяву надає представник, то додатково слід представити довіреність, яка підтверджує повноваження.

Для доступу до послуги в онлайн-режимі потрібно скористатися цифровим підписом або BankID. В останньому випадку заявник зможе отримати паперову довідку у ТСЦ, для обрання якого слід відмітить потрібне у розділі «Бажане місце отримання».

За допомогою цифрового підпису можна замовити як паперовий, так і електронний документ. Перший варіант надається у Сервісному центрі, обраному під час заповнення заявки. Якщо заявник обере отримання електронної довідки, то документ буде надісланий на вказаний у заяві e-mail.

Результат розгляду звернення

Довідка про несудимість видається упродовж 30 днів з моменту звернення. Якщо заявнику відмовлено у наданні послуги, то мотивована відмова направляється зацікавленій особі протягом 10 днів. За оформлення документу адміністративний збір не передбачений.

Закон передбачає наступні підстави для відмови:

  • Подання звернення заявником, чию особу неможливо встановити, або відсутність документів, які підтверджують повноваження представника.
  • Відсутність у запиті інформації щодо мети отримання довідки.
  • Невідповідність між даними заявника та реквізитами підписувача, який використовує електронний цифровий підпис.
  • Незазначення даних щодо виду запитуваної інформації – щодо судимості або обмежень.

Скаргу вправі подати як сам заявник, так і уповноважена ним особа. Для оскарження відмови є два шляхи – через МВС чи судові органи.