ДБЖ для офісу та будинку і де купити надійний резервне електропостачання
23 июля 2023 16:37 1462
ДБЖ для офісу та будинку і де купити надійний резервне електропостачання

Першим пристроєм, що стоїть на захисті електропостачання комп'ютера чи насоса для котла, є ДБЖ. Джерело безперебійного живлення купити в Україні за оптимальною ціною пропонує інтернет-магазин «Ваш Клімат».

Асортимент корисних для якісного електрозабезпечення пристроїв та надійних у застосуванні ДБЖ і інших електротехнічних пристроїв пропонує магазин кліматичної техніки Ваш Клімат. Тут можна придбати кондиціонери, осушувачі повітря, нагрівачі води у газовому та електричному виконанні та інші пристрої для побуту та бізнес-використання.

Призначення ДБЖ та скільки вони працюють автономно

Джерела безперервного живлення є необхідними для вирішення головної проблеми, яка може виникати під час електрозабезпечення кліматичної та іншої побутової техніки. Більшість побутових версій ДБЖ контролюють параметри струму і в разі змін у напрузі – стрімке падіння чи відключення – резервують живлення. Для цього застосовується вбудована у систему акумуляторна батарея. Вона не є ідеальною системою забезпечення на тривалий період, якщо мова йде про значну потужність зі змінними параметрами. Наприклад, ДБЖ для персонального комп'ютера, який має номінальну потужність 500-600 Вт зазвичай пропрацює від акумулятора не більше 5-10 хв. Але невеликий насос для котла може працювати за споживання у десяток ватт багато годин до повторного включення електромережі.

Як розрахувати потрібну ємність акумулятора для ДБЖ

Розрахунок тривалості роботи дуже простий і якщо потрібно мати приблизний показник тривалості роботи, варто виконати нескладні арифметичні дії.

Дізнатись ємність акумулятора можна в ампер/годинах. Цей базовий показник обов’язково зазначається у специфікації акумулятора та в параметрах ДБЖ де вбудовано певний тип акумулятора.

Для початку треба перемножити між собою потужність у ватах, яка буде використовуватись постійно та час, який потрібен для роботи, у годинах. Наприклад, навантаження 300 Вт потребуватиметься не менше ніж 3 години. Добуток становитиме 900.

Далі потрібно напругу батареї, що вираховується у вольтах – 12 В або 6 В – помножити на коефіцієнт реальної ємності батареї. Для того, щоб не прогадати, варто рахувати хоча б від 70-80%, тобто множити на 0,7 або 0,8. Для прикладу помножимо 6 В акумулятора на 0,7 = 4,2.

Останній крок розрахунку – треба перший отриманий показник поділити на другий. У підсумку отримаємо 214,2 А/год. Тобто, щоб утримати номінальну напругу для живлення 300 Вт навантаження потрібно акумулятор ємністю більше 214 А/год. Це до речі дуже значна величина і зазвичай реальна ємність навіть автомобільних акумуляторів не сягає більше 90 А/год. ДБЖ зазвичай використовують акумулятори скромніших параметрів, які дозволяють:

  • завершити робочі процеси потужним споживачам;
  • застосовувати пристрої і надалі, якщо вони є малопотужними;
  • перечекати імпульсні зміни у електроспоживанні та знову переключитись на струм зі стаціонарної мережі.