Вдень і вночі будьте обережні.
14 окт 2008 17:02 2633
Вдень і вночі будьте обережні.

Щоб ефективно запобігати дорожньо-транспортним подіям, не обхідно якомога більше знати про них, ретельно аналізувати передумови їх виникнення, обставини скоєння, розподіл, вірогідність виникнення тощо. Ми хочемо звернути увагу читачів на певні особливості статистики дорожньо-транспортних подій. Зокрема, існують показники, які повторюються (якісно) з року в рік, тим самим підтверджуючи свою закономірність. А це вже вимагає їх ретельного аналізу.

Що ж, розглянемо ці показники на прикладі 2008 року за дев'ять місяців. Виявлено порушень ПДР 34 117, перевищення швидкості 4 701, керування у нетверезому стані - 1 934, порушення пішоходами ПДР – 459, порушення водіями ПДР- 33 184, порушення правил проїзду залізничних переїздів – 218, порушення правил проїзду перехресть - 5 728.

Ці порушення стали основними причинами дорожньо-транспортних пригод, яких на території обласного центру з початку року маємо 539, в них 115 осіб загинуло, та 633 травмовано. Крім облікових ДТП за 9 місяців сталося 2741 незначних аварій.

Не втішна картина і по місту Кіровограду. З початку року сталося 156 ДТП, в яких 10 осіб загинуло й 185 травмовано. Незначні ДТП налічують 1331.

Досить тривожною і водночас по вчасною є і статистика розподілу ДТП за днями тижня. Майже щороку ми спостерігаємо практично одне й те саме: аварійність на автотранспорті досягає критичної межі на при кінці тижня, у п'ятницю та суботу. Неділя характеризується найбільш тяжкими наслідками дорожньо-транспортних подій, а у середу ці показники помірні. Хоча про яку помірність можна говорити, коли із-за мовчазних діаграм та колонок цифр проглядають розбиті вщент машини і понівечені людські тіла?

Ще одна прикра закономірність – розподіл автоаварій за годинами доби. Переважна більшість подій відбувається у другій половині доби – майже 68%, причому майже половина з них – у період з 17-ї до 23-ї години. Найчастіше аварій трапляються в районі 18-ї години, але особливо тяжкими наслідками характеризуються ДТП, що сталися близько 5-ї години ранку. Саме в цей час кожна третя дорожньо-транспортна подія несе комусь смерть.

Як свідчить уперта статистика, найпоширенішими видами ДТП залишаються наїзди на пішоходів, наїзди на різного роду перешкоди та зіткнення транспортних засобів.

Безперечно, пішохід, який потрапив під колеса авто, вартий співчуття, навіть той, який сам завинив у цьому. Але ж його ніхто не змушує ризикувати власним життям і здоров'ям заради того, щоб перебігти дорогу всього на мить раніше. А вона може виявитися фатальною.

Навіть побіжне знайомство з суворою міліційною статистикою переконливо свідчить про те, що у ній є щось спільне з картиною відомого російського художника Верещагіна «Апофеоз війни». Нехай же вона, як і безсмертний твір геніального митця, постійно нагадує живим: будьте обачними, не шукайте собі смерті на автошляхах.

 

Наталія Радул, ВДАІ м. Кіровограда