Виплата компенсацій підприємством.
9 сент 2015 11:48 1342
Виплата компенсацій підприємством.
     З січня 2014 року я працював на підприємстві по договору підряду. Влітку 2014 року, отримавши повістку, усно повідомив колег по роботі,  що на роботу виходити більше не зможу, а тому вони повинні знайти  мені заміну. Цілий рік я приймав участь у АТО. Приїхавши на ротацію, за порадою друзів,  звернувся на підприємство з проханням про виплату мені середнього заробітку за весь період моєї відсутності на роботі у  зв’язку з участю в антитерористичній операції. Адміністрація  підприємства мені відмовила у здійсненні такої виплати. Чи правомірно?
  Порядком виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям  у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за  призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений  Постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 р. №105,  встановлено, що такі виплати працівникам буде здійснювати підприємство, а  компенсацію підприємствам витрат на виплати середнього заробітку  працівникам буде здійснювати Міністерство соціальної політики із  спеціально передбачених для цього бюджетних коштів.  Передбачені виплати працівникам призваних на військову службу  повинні обчислюватися відповідно до Порядку обчислення середньої  заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від  08 лютого 1995 р. №100. Тобто, мова йде про заробітну плату (трудові  правовідносини), з якої вираховується середнє значення для здійснення таких  виплат.  Таким чином, нажаль Вам не передбачені зазначені виплати. Адже Ви  працювали за цивільно-правовим договором (договір підряду), а це, у свою  чергу, є цивільно-правовими відносинами, які врегульовані іншими нормами  законодавства. 
     Ви працювали за договором підряду і отримували не заробітну плату, а  винагороду за виконану роботу згідно акту приймання-передачі виконаних  робіт.  Для того щоб отримувати виплати, про які Ви просите, працівник мав би  працювати на підприємстві за трудовим договором  і  лише за умови  наявності саме трудових правовідносин Ви б мали право на отримання таких  виплат.
 
Якщо у Вас виникають будь-які юридичні питання, звертайтеся за допомогою до адвоката Сьори Оксани Миколаївни за адресою:
 
м. Кіровоград, вул. Соціалістична, 68, оф. 2;
 
Телефони: 095-337-44-63, 067-520-06-56;
 
Пишіть мені в інтернеті: http://www.ladyadvocat.com.ua/,   son_som@mail.ru