Садова альтанка: як уникнути помилок при будівництві
26 окт 2022 20:57 569
Садова альтанка: як уникнути помилок при будівництві

Маючи дачну ділянку, завжди хочеться зробити на ній альтанку, адже це найзручніше місце для відпочинку. Щоб альтанка стала комфортною та красивою, слід знати певні правила та дотримуватися деяких технологій, аби не допустити помилок.

Вибір місця

Щоб альтанка радувала прекрасним оглядом та була функціональною, щоб у ній можна було довго відпочивати, наприклад запускати азартні ігри, використовуючи бонус казино на депозит, її слід правильно розмістити. І мова йде не тільки про квіти та пейзаж: не можна забувати про сонце і напрямок вітру. Бажано, щоб місце для будівництва було рівним, адже це зменшить вартість робіт і заощадить час.

Габарити та форма

Не варто починати з невеличких будівель, сподіваючись, що більш містку альтанку можна побудувати потім. Треба прорахувати все на перспективу і подумати про функціонал конструкції:

  • використання для відпочинку лише в теплий сезон або взимку також (тоді альтанку треба засклити);
  • встановлення мангалу та/або гойдалки;
  • скільки місць потрібно для розміщення гостей тощо.

Все слід обміркувати заздалегідь, адже наступні зміни обов'язково зіпсують зовнішній вигляд альтанки.

Вибір матеріалів

Щоб користатися альтанкою довгі роки, заощаджувати на матеріалах не вато. Не треба думати, що синтетичні матеріали не гірші, ніж натуральні. Навпаки: характеристики натуральної деревини набагато кращі. Якщо в якості основного матеріалу використати полікарбонат, буде відчуття знаходження в теплиці. Не найкращим варіантом стане й металевий каркас, що зіпсує атмосферу затишку. Рекомендується зупинитися на натуральному якісному дереві, камені або цеглі.

Вибір фундаменту

Будь-яка, навіть маленька конструкція прослужить довше, якщо поставити її на фундамент. Але будувати важку основу не обов’язково. У будь-якому разі альтанку слід підняти над ділянкою. Для цього достатньо встановити блоки, що дозволять створити зазор потрібної висоти. Щоб блокова опора не просідала і не створювався перекіс, варто під кожен стовпчик викопати ямку та заповнити її піском. Можна встановити альтанку на дерев'яний подіум або забетоновану платформу, але це буде доцільним, якщо немає застою води.

Оздоблювальні матеріали

Дерев’яну конструкцію не можна покривати лаком або фарбою: під впливом погодних умов і перепадів температури дерево не лише втратить естетичний вигляд, а й зіпсується. При обробці  альтанки варто використовувати технологію випалу, адже полум'ям (при грамотному проводженні) можна в рази продовжити термін служби конструкції, попередивши появу плісняви та гнилі. До випалу можна додати спеціальні просочуючі засоби, що перешкоджають виходу зайвої вологи та не дозволяють їй вбиратися.

Покриття даху

Оскільки дах несе майже головну естетичну функцію, при виборі покрівельного матеріалу краще віддати перевагу дрібній черепиці. Шифер або листи профілю будуть виглядати громіздко. Об’єкт має органічно вписатися в ландшафт, а черепиця чудово виконає це завдання та захистить альтанку від опадів.