Корпоративний фонд як ефективний інструмент структурування бізнесу
21 мая 2022 21:39 605
Корпоративний фонд як ефективний інструмент структурування бізнесу
Все більше власників компаній задумуються над структуруванням бізнесу через корпоративний інвестиційний фонд (КІФ), адже структура бізнесу, в якій КІФ займає ключову позицію, має переваги порівняно з конкурентами.
Корпоративний фонд – універсальний інструмент не лише для залучення інвестицій на розвиток та розширення бізнесу, КІФ ефективний при побудові структури компаній.
Управління активами корпоративного фонду – це ліцензійна діяльність, що здійснюється компанією з управління активами. Згідно Ліцензійних вимог до компаній з управління активами, операції з активами КІФ проводять лише сертифіковані фахівці, а значить управління фінансовими потоками корпоративного інвестиційного фонду здійснює команда досвідчених економістів та юристів.
Корпоративний інвестиційний фонд має ряд особливостей, а саме:
  • КІФ має статус юридичної особи, всі придбані корпоративним фондом активи оформляються на корпоративний інвестиційний фонд;
  • Має органи управління, що здійснюють нагляд і контроль діяльності інвестиційного фонду;
  • Доходи корпоративного фонду, отримані за рахунок коштів інвесторів, не оподатковуються податком на прибуток підприємств;
  • КІФ має статус фінансової установи, може надавати фінансування у борг та придбавати боргові зобов’язання інших юридичних осіб (венчурні корпоративні фонди);
  • Корпоративний фонд може придбавати активи, визначені законодавством (зокрема корпоративні права, нерухомість, цінні папери та інші).
Особливості корпоративного інвестиційного фонду роблять його ідеальним інструментом для побудови структури бізнесу.
Структурування бізнесу через - це формування структури групи компаній шляхом консолідації активів та корпоративних прав підприємств на інвестиційному фонді.
 
Які отримує переваги бізнес, що структурований через КІФ?
 
  • Зменшення податкового навантаження на групу компаній.
  • Можливість проходження міжнародного аудиту та залучення інвестицій на розвиток та розширення бізнесу.
  • Оптимізація руху фінансових ресурсів між компаніями холдингової групи.
  • Захист активів групи компаній.
  • Можливість розподілу прибутку компаній групи, який попередньо консолідується на корпоративному інвестиційному фонді, на кінцевого бенефіціара (власника бізнесу).
  • Прозора холдингова структура.
  • Можливість фінансування компаній групи, що потребують фінансової підтримки.
Якщо ви власник групи компаній, що хоче провести реструктуризацію бізнесу та побудувати ефективну структуру, слід звернутись за консультацією експертів зі створення корпоративних фондів. Фахівці КУА «ІНВЕСТ-ТАНДЕМ» створили понад 210 корпоративних інвестиційних фондів і досконало знають всі нюанси процесу створення КІФ з нуля. Реєстрація корпоративного фонду - тривалий процес, але за участі спеціалістів створення КІФ відбувається значно швидке та без зайвих витрат часу засновника.
 
Автор: Юлія Задубинна