Місця для відпочинку в Кіровоградській області. Оновлено 03.06.2016 року. Частина 1.
3 июня 2016 15:19 21973
Місця для відпочинку в Кіровоградській області. Оновлено 03.06.2016 року. Частина 1.

Алєєвка — за 20 кілометрів від Олександрії біля села Алєєвка є дивовижне озеро. Кажуть, що вода в ньому має лікувальні властивості, а за часів війни німецькі солдати цистернами вивозили її на батьківщину. Це місце дуже популярне влітку, особливо серед приїжджих та людей літнього віку. Навкруги цього невеликого озера дуже мальовничі краєвиди з крутими берегами. З Кіровограда до місця відпочинку можна добиратися залізницею.

Село Бешка

Бешка — ще одним місцем відпочинку в Олександрійському районі є доволі непогана турбаза на березі ставка. На жаль, там вдосталь у воді не поборсаєшся, бо вона брудна. Та справжнісінький рибалка знайде тут своє щастя, адже в ставку повно риби та раків. Тож, якщо ви хочете просто відпочити на березі ставка, половити рибу та помилуватися природою – потрібно їхати.
 
Блакитне око (Блакитне озеро), с. Балаховка - в Олександрійському районі можна зустріти водойми з дуже чистою водою глибиною до 90 метрів. Вони утворилися на місці відкритих кар'єрів вугілля і граніту, де проводилася розробка ще за часів соціалізму. Одним з найдивовижніших озер (із цим визначенням погоджуються всі, хто там хоч раз побував) є ставок Блакитне Око, який знаходиться за 30 км від Олександрії, біля села Балаховка. Вугільний кар'єр затопило ще в 60-х роках, вода тут така чиста, що навіть у морі зустрічається дуже рідко. Пляжі глинисті та частково піщані. Сам ставок розтягнутий в довжину.
В ставку є риба, насамперед, карась та короп. Іноді, за словами місцевих, можна спостерігати зграї коропів розмірами більше метра. Уздовж берега росте акація і маслина – так що дров на багаття вистачає. Тут досить важко заходити у воду, але ці труднощі з лишком виправдуються чистою водою й приємним купанням. Сьогодні Балаховка є найпопулярнішим озером на околицях Олександрії – відвідувачі там живуть у наметах, а у вихідні влітку «яблуку ніде впасти».

ставок Блакитне Око - Місця відпочинку в Кіровоградській області

Блакитні озера знаходяться біля цегельного заводу під Світловодськом в 15–20 км від Кременчука. Це два озера з піщаним дном та сосновими лісами. Вода тут не така блакитна як у Балаховці (трохи зеленувата), але ці місця дуже популярні, саме тому пляжі навколо поступово приводять до ладу.

Веселі Боковеньки – всесвітньо відомий парк знаходиться біля с. Іванівка, Долинського району. Це дослідно-селекційний дендрологічний лісовий центр, що був заснований на базі дендропарку «Веселі Боковеньки» в 1893 році. На разі займає площу 539 гектарів. Заклав парк Микола Львович Давидов за проектом художника-пейзажиста І.В. Владиславського-Падалки. У будівництві парку брав участь відомий паркознавець О.Є. Регель, його консультували академік Г. М. Висоцький та дендролог Є. Л. Вольф. Засадження лісу проводилося під керівництвом губернського лісничого О. О. Яцкевича.
«Веселі Боковеньки» із радістю приймають відвідувачів, яким пропонується цікава розповідь про історію створення парку, різновидність флори та фауни, екскурсійні маршрути. Ви зможете зупинитися на пікнік на березі річки Боковенька, скупатися, посидіти біля вогнища (мангала), половити рибу. Відвідувачам, що захочуть залишитися тут на кілька днів пропонують кімнати для відпочинку та вказують на місця для встановлення наметів. Навесні та восени тут можна придбати саджанці декоративних порід дерев, фундуків, горіхів.

Веселі Боковеньки - Кіровоградська область

Войновка, санаторії Дружба й Гірник Олександрії— добряче пристосовані для відпочинку, особливо дитячого. На жаль, вода тут брудна, насолодитися можна тільки піщаним пляжем. Ці санаторії знаходяться практично в місті, від центра Олександрії їхати близько 5 км.

Гранітний кар'єр Олександрії — знаходиться близько в 3 км від Олександрії. Кажуть, його затопили через підвищений рівень радіації, вода тут чиста, але з кожним роком її рівень піднімається на 2–4 метри. Цього року багато місць для відпочинку навколо кар'єру затопило, й він перестав користуватися популярністю. Тут, на відміну від багатьох інших місць відпочинку, ґрунт кам'яний, як під водою, так і над водою.

Зоопарк в с. Озера — хоч це і не місце купання, але його відвідати варто, якщо поїдете на Блакитні озера у Світловодськ. Село Озера знаходиться недалеко від Павлиша. Коли прибудете до села, то спитайте кого завгодно про зоопарк, тут усі знають і покажуть куди вам потрібно завітати. Фермер зібрав у себе багато видів тварин та птахів: павичі, шимпанзе та інші види мавп, ведмеді, удав, пітон, крокодил, лев, ще й на додачу страусина ферма. До того ж це все можна побачити поки що безкоштовно (можете прихопити для тваринок печива та фруктів).

Михайлівський ставок (озеро) можна відшукати за Ново-Стародубівською в'язницею, на колишньому хуторі Михайлівський. Це напрочуд гарне озеро з чудовими мальовничими краєвидами.

Озеро Надія – поблизу селища Димитрова, що в 20 км від Олександрії, нещодавно затопило кар'єр, в якому роботи велися більше 10 років тому. Вода тут напрочуд чиста, нагадує балахівську. Біля кар’єру ще не сформувалася рослинність, тому відшукати дрова буде складнувато, однак це не зупиняє відпочиваючих, і на вихідних тут купа народу.

Розріз — ще один кар’єр Олександрії, що затопило (близько 20 років тому). Дно тут мулисте, навколо багато рослинності, й можна полежати в тіні дерев та посидіти біля багаття. На сьогодні території біля Розрізу активно скуповують підприємці, аби влаштувати там платні пляжі.

Константиновский, Протопоповский, Бандуровский и Морозовский карьеры снял с высоты велопутешественник Евгений Карабаз

Чекайте на продовження...

 

Biz.kr.ua