Чи є альтернатива суду?
30 нояб 2017 12:11 1217
Чи є альтернатива суду?
Нещодавно читала, що є альтернативний спосіб вирішення спорів такий як медіація на противагу звичного для всіх нас розгляду справи у суді. А можна детальніше про нього розповісти? Що це таке, кому і як ним можна користуватися під час існування конфліктних ситуацій? 
 
Конфлікти – це невід’ємна складова нашого життя. Ми стикаємося з проблемами та непорозуміннями увесь час: вдома, на роботі, у нашому оточенні. Безперечно, не всі суперечки є серйозними, і ми можемо з легкістю проігнорувати деякі з них без будь-яких наслідків. Однак, трапляються й серйозні спори, які ми не можемо так легко проігнорувати. Якщо закрити на них очі, вони можуть загостритися та врешті вимагатимуть немало часу та грошей для вирішення.
 
Звернення до суду є одним із способів врегулювання спору. Проте, це може вимагати чимало часу та фінансових ресурсів. До того ж, це далеко не завжди приємний процес для сторін. Все частіше люди шукають більш швидкі і потенційно менш дорогі альтернативні способи вирішення спорів поза межами зали суду.
 
На сьогодні існує три найпоширеніші методи вирішення спорів без звернення до суду: переговори, медіація та арбітраж.
Медіація – це процедура, в якій безстороння третя особа, незадіяна у конфлікті, допомагає учасникам спору знайти таке рішення в конфлікті, яке задовільняє обидві сторони. Медіація є добровільним і конфіденційним процесом.
Підстави для застосування медіації:
 
  • Стосунки напружені, але повинні продовжуватись (наприклад під час конфліктного вступу в спадщину після судових спорів родичі довгий час не спілкуються між собою; після розірвання шлюбу колишнє подружжя не може поділити своє майно чи сусіди сперечаються за межу і т.п.);
  • Існує очевидне непорозуміння сторін, і досвідчена нейтральна особа може полегшити комунікацію;
  • Наявність третьої сторони може змінити динаміку переговорів;
  • Сторони можливо бажають наново встановити чи переглянути свої позиції;
  • Збереження конфіденційності є важливим;
  • Сторони бажають зберегти контроль за процесом розв’язання спору;
  • Існує обмеженість у часі.
Люди, які перебувають у спорі, можуть залучити посередника, незацікавлену і неупереджену особу для допомоги у веденні переговорів. У випадках, де переговори не увінчалися успіхом, посередник часто може допомогти послабити напруженість і стимулювати дискусію між сторонами.
 
Медіатор може допомогти учасникам конфлікту знайти рішення самостійно й досягти «безпрограшної» ситуації, за якої всі сторони процесу будуть задоволені результатом.
 
Роль медіатора: допомогти сторонам, а не вирішувати, хто з них правий, а хто винуватий, і не радити, що треба зробити, аби їхні проблеми вирішилися. Допомагати створювати і зберігати безпечний, передбачуваний і продуктивний перебіг зустрічі. 
 
Станом на листопад 2017 року в Кіровоградській області є лише один фахівець, який має спеціальну підготовку і являється медіатором, закінчивши повний курс навичок медіаторства.
 
 
Якщо у Вас виникають будь-які юридичні питання, звертайтеся за допомогою до адвоката Сьори Оксани Миколаївни за адресою:
м. Кропивницький (Кіровоград), вул. Івана Олінського (Соціалістична), 68, оф. 2
Телефони: 095-337-44-63, 067-520-06-56.
Пишіть мені в інтернеті: www.ladyadvocat.com.ua, advokat3698@ukr.net.